Εξορία

1,5

Στοιχεία φαντασίας, σκηνοθετικό στιλιζάρισμα και κοινωνικός ρεαλισμός συγχέονται σε μια παντελώς άνιση, γκροτέσκα και στημένη με ελάχιστα μέσα αλληγορία για την «Ελλάδα σε κρίση».

Exoria

Ανάμεσα στις "Γραμμές" (2016) και το "Καθαρτήριο" (2020), η "Εξορία" (2019) αποτελεί το δεύτερο και πλέον τολμηρό αφηγηματικά μέρος της "τριλογίας της κρίσης" του Βασίλη Μαζωμένου. Αποδεικνύεται, όμως, και η πιο αδύναμη ταινία όλης της φιλμογραφίας του, δύσκαμπτη ως αλληγορική φαντασία και προφανής ως πολιτική καταγγελία.

Σε αντίθεση με τις άλλα δυο φιλμ της τριλογίας, τα οποία υιοθετούν μια σπονδυλωτή δομή, εδώ οι "αυτόνομες" ιστορίες – επεισόδια συσσωρεύονται πάνω στην ιστορία του απελπισμένου Άρη, ο οποίος προσπαθεί να φύγει από την Ελλάδα με μια βάρκα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Διασώζεται από πνιγμό  και επιστρέφει σε μια πραγματικότητα όπου ο αγώνας του για επιβίωση είναι ένας ζωντανός εφιάλτης. Σταδιακά εκπίπτει όλο και χαμηλότερα, καθώς ένα θεσμικά σαθρό, ηθικά έωλο και κοινωνικά διεφθαρμένο περιβάλλον μετατρέπει την οδύσσειά του σε κατήφορο πλήρους απανθρωποποίησης. Ο Μαζωμένος τον περιγράφει γλαφυρά όσο και χοντροκομμένα, καθώς στοιχεία φαντασίας, σκηνοθετικό στιλιζάρισμα, μαύρο χιούμορ και δραματικός ρεαλισμός συγχέονται σε μια παντελώς άνιση, γκροτέσκα και στημένη με ελάχιστα μέσα παραβολή για την "Ελλάδα σε πολύπλευρη κρίση".

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 110΄

Περισσότερες πληροφορίες

Εξορία

1,5
  • Σινεφίλ
  • 2019
  • Διάρκεια: 110 '
  • Βασίλης Μαζωμένος

Ο Άρης προσπαθεί να φύγει από την Ελλάδα με μια βάρκα. Διασώζεται από πνιγμό και επιστρέφει σε μια πραγματικότητα όπου ο αγώνας για επιβίωση είναι ένας ζωντανός εφιάλτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.