Πέθανε ο σημαντικός σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης

«Έφυγε» ο πολυσχιδής δημιουργός ο οποίος άφησε διακριτό στίγμα στο σινεμά και την τηλεόραση.

Λάκης Παπαστάθης

Γεννηθείς το 1943 στο Βόλο και ενεργός στον κινηματογράφο και την τηλεόραση από τη δεκαετία του ’60, ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης ο οποίος πέθανε σε ηλικία 79 ετών, στο πέρας της ζωής του άφησε διακριτό στίγμα στον ελληνικό πολιτισμό.

Η κινηματογραφική διαδρομή του ξεκίνησε γυρίζοντας μικρού μήκους στα ‘60s, με αποκορύφωμα το βραβείο καλύτερης ταινίας το 1972 στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία "Γράμματα από την Αμερική". Στο ενδιάμεσο, καθοριστική για τον Παπαστάθη υπήρξε η γνωριμία και συνεργασία του με τον εμβληματικό σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανό, στην "Ευδοκία" (1971), φιλμ σταθμός του ελληνικού σινεμά. Εκεί, ο Παπαστάθης εκτέλεσε χρέη βοηθού σκηνοθέτη και επηρεάστηκε τόσο από την εμπειρία, ώστε αργότερα υπέγραψε τη μονογραφία "Όταν ο Δαμιανός γύριζε την ‘Ευδοκία’" (εκδόσεις Πατάκης, 2006).

Έπειτα ο Παπαστάθης αφιερώθηκε στο προσωπικό έργο του, διαχρονικά επηρεασμένο από τη βαθιά αγάπη του για τη λογοτεχνία. Μεταξύ των πιο ξεχωριστών φιλμ του είναι ο "Θεόφιλος" (1980) που διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ Βερολίνου και η διασκευή στο ομώνυμο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού "Το Μόνο της Ζωής του Ταξείδιον" (2001), το οποίο έφτασε μέχρι το φεστιβάλ του Τορόντο.

Βέβαια, η διασημότερη δημιουργία του ήταν η πολιτιστική εκπομπή "Παρασκήνιο", την οποία έφτιαξε μαζί με το σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλο, η οποία προβαλλόταν στην ΕΡΤ για σχεδόν 40 χρόνια (1976-2013). Στις εκπομπές της παρελαύναν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω αφιερώματος, σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, από το Θόδωρο Αγγελόπουλο και το Μανώλη Αναγνωστάκη, μέχρι το Μάνο Χατζηδάκι και το Νίκο Καρούζο. Χαρακτηριστικοί δε υπήρξαν οι τίτλοι αρχής του "Παρασκηνίου", τους οποίους συνέθεσε ο κορυφαίος Βαγγέλης Παπαθανασίου. Εδώ μπορείτε να βρείτε σημαντικό μέρος των σχεδόν 1000 εκπομπών που γύρισαν οι Παπαστάθης – Χατζόπουλος.

Επιπλέον, ο Παπαστάθης συμμετείχε στη σειρά ντοκιμαντέρ "Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα", ενώ η τελευταία δουλειά στην τηλεόραση ήταν η σκηνοθεσία της εκπομπής "Υστερόγραφο", πάντα για την ΕΡΤ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο δημιουργός εξέδωσε τέσσερις συλλογές διηγημάτων, δύο για τις εκδόσεις Νεφέλη ("Η νυχτερίδα πέταξε", "Η ήσυχη και άλλα διηγήματα") και δύο για τις εκδόσεις Πόλις ("Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα", "Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά").

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.