"Ένα Σταφύλι στον Ήλιο": Προβολή για το "Μήνα Μαύρης Ιστορίας" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Με αφορμή τον «Μήνα μαύρης ιστορίας» (Black History Month) η κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ένα Σταφύλι στον Ήλιο

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τη Moovie reel και το "Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους" παρουσιάζουν την κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι με τον Σίντνεϊ Πουατιέ "Ένα Σταφύλι στον Ήλιο" (1961) την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (7 μ.μ). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με αφορμή τον "Μήνα μαύρης ιστορίας" (Black History Month) και θα την προλογίσει ο Jerome Kaluta.

Διαβάστε Επίσης

Ο "Μήνας μαύρης ιστορίας" είναι μια ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την υπενθύμηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Έχει τις ρίζες της το 1926 όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γ. Γούντσον μαζί με την Ένωση Μελετών για τον βίο και την ιστορία των νέγρων, αποφάσισαν να κηρύξουν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως "Negro History Week". Με τα χρόνια και τους αγώνες για ίσα δικαιώματα, ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, αναγνωρίστηκε όλος ο Φεβρουάριος ως μήνας για την ιστορίας των μαύρων. Σήμερα, ο "Μήνας μαύρης ιστορίας", αγκαλιάζει όλες τις κοινότητες των μαύρων σε ολόκληρο τον κόσμο στον κοινό αγώνα κατά του ρατσισμού.

Η ταινία

Στο Σικάγο του 1960 μια οικογένεια Αφροαμερικανών ζει στριμωγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα. Ελπίδα για όλους φαίνεται να είναι μια επιταγή 10.000 δολαρίων που πρόκειται να εισπράξουν από ασφαλιστική εταιρεία. 'Όμως, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για τα διαφορετικά όνειρα που κάνει ο καθένας τους σχετικά με το μέλλον. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Λορέιν Χάνσμπερι, της πρώτης αφροαμερικανίδας γυναίκας της οποίας έργο παίχτηκε στο Μπροντγουέι. Οι πρωταγωνιστές, Σίντνεϊ Πουατιέ και Κλόντια ΜακΝιλ, προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία τους. Το 2005 η ταινία επιλέχθηκε από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, επειδή ήταν "πολιτισμικά, ιστορικά, και αισθητικά σημαντική".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.