Όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου

Με τις βαλίτσες μας έτοιμες για το ταξίδι στη γερμανική πρωτεύουσα, ξεχωρίζουμε όλα τα φιλμ που αναμένεται να δώσουν τον τόνο στη διοργάνωση, από την οποία δεν θα λείπει η ελληνική παρουσία.

ingeborg_bachmann_journey_into_the_desert «Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert»

Από το καλοκαίρι του 2019 που διαδέχθηκαν τον Ντίτερ Κόσλικ στο θώκο του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μπερλινάλε, το δίδυμο των Μαριέτε Ρίσενμπεκ και Κάρλο Σαρτριάν δεν έχει γνωρίσει μια ανέφελη διοργάνωση του Φεστιβάλ Βερολίνου: δύο βερσιόν με πανδημία και τώρα μία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δυο τους καλούνται να ισορροπήσουν επικοινωνιακά μεταξύ της πολιτικής διαχείρισης των ευρύτερων κοινωνικών γεγονότων, αλλά και να παραδώσουν ένα ικανοποιητικό arthouse πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν τα πηγαίνουν και άσχημα, παρόλο που είναι ακόμα νωρίς για να κριθεί το όποιο αποτύπωμά τους σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό όπως η Μπερλινάλε. Σε κάθε περίπτωση, η 73η διοργάνωση, που ξεκινάει σήμερα (16-26/2), με εναρκτήρια ταινία την κομεντί "She Came to Me" (Ρεμπέκα Μίλερ), υπόσχεται πως θα είναι ακόμα ένα πολυσυλλεκτικό event, γεμάτο σινεφίλ ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο.

she_came_to_me
"She Came to Me"

Το βλέμμα στη Χρυσή Άρκτο

Αινιγματικό, τουλάχιστον, μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί το φετινό διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε, καθώς, από τις 18 ταινίες που διεκδικούν βραβεία και φυσικά τη Χρυσή Άρκτο, λίγες είναι εκείνες που ανήκουν σε δημιουργούς τους οποίους γνωρίζουμε από παλιά. Μεταξύ άλλων, ο πολύπειρος και πολυνίκης στο Βερολίνο Κρίστιαν Πέτζολντ ("Η Νύμφη του Νερού", "Το Τραγούδι του Φοίνικα") επιστρέφει με το "Afire". Η πρωταγωνίστρια Πόλα Μπερ συνεργάζεται ξανά με τον Γερμανό δημιουργό, σε ένα δράμα που εκτυλίσσεται σε ένα εξοχικό δίπλα στη Βαλτική, όπου μια παρέα φίλων μαζεύεται για να περάσουν μαζί τις διακοπές τους. Ωστόσο, τα σχέδιά τους ανατρέπονται όταν το δάσος που τους περιτριγυρίζει αρπάζει φωτιά. Έπειτα, η Μαργκαρέτε φον Τρότα ("Hannah Arendt") μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή μιας Αυστριακής ποιήτριας. Στο "Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert", η διαρκώς ανερχόμενη Βίκι Κριπς ενσαρκώνει την Μπάχμαν, την περίοδο που βίωσε μια θυελλώδη σχέση με τον θεατρικό συγγραφέα Μαξ Φρις, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Ένας ακόμα βετεράνος, ο πάλαι ποτέ ριζοσπάστης της νουβέλ βαγκ Φιλίπ Γκαρέλ, στα 74 του υπογράφει το "Plough". Ένα –κακά τα ψέματα– αυτοαναφορικό φιλμ, στο οποίο τα παιδιά του σκηνοθέτη και ταλαντούχοι ηθοποιοί Λουί και Έστερ Γκαρέλ ενσαρκώνουν δύο αδέρφια, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν την πολιτισμική και υλική κληρονομιά του καλλιτέχνη πατέρα τους, όταν εκείνος πεθαίνει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Δεν τις λες και διακριτικές τις συνδέσεις με την πραγματικότητα…

manodrome
"Manodrome"

Στο μέτωπο των αγγλόφωνων διαγωνιζομένων τώρα, ο Καναδός Ματ Τζόνσον αφηγείται την ξέφρενη ιστορία της κατασκευής του γνωστού σε όλους μοντέλου κινητού "BlackBerry", το οποίο για ένα μεγάλο διάστημα ήταν η must συσκευή για κάθε εταιρικό υπάλληλο στον κόσμο. Ενώ ο Νοτιοαφρικανός Τζον Τρένγκοουβ στη δεύτερη ταινία του, με τίτλο "Manodrome", σκηνοθετεί τους Τζέσι Άιζενμπεργκ, Οντέσα Γιανγκ και Έιντριεν Μπρόντι. Ο Άιζενμπεργκ υποδύεται έναν μελλοντικό πατέρα, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με τον εαυτό του, όταν συναντά μια οικογένεια που αποτελείται από δύο μπαμπάδες, ένας εκ των οποίων ενσαρκώνεται από τον Μπρόντι.

music_angela_shanelec
"Music"

Η ελληνική παρουσία

Μία ακόμα ταινία που διεκδικεί τη Χρυσή Άρκτο είναι το γυρισμένο στην Ελλάδα "Music" της Άντζελα Σάνελεκ. Η σκηνοθέτρια αποτελεί παλιά γνώριμη της Μπερλινάλε, έχοντας βραβευτεί με Αργυρή Άρκτο για το φορμαλιστικό "I Was at Home, But", έτσι τώρα επιστρέφει με κάτι φαινομενικά διαφορετικό και με ιντριγκαδόρικη πλοκή. Η υπόθεση του "Music" περιστρέφεται γύρω από ένα αγόρι που μεγαλώνει με τους θετούς γονείς του στη χώρα μας. Ώσπου, σε ηλικία 20 ετών πια, δολοφονεί κατά λάθος τον πατέρα του. Καθώς εκτίει την ποινή του, ερωτεύεται και αποκτά παιδί με μια σωφρονιστική υπάλληλο. Ωστόσο, αγνοούν και οι δύο πως εκείνη είναι η βιολογική μητέρα του πρωταγωνιστή. Είκοσι χρόνια μετά, ο άντρας κατοικεί με την κόρη του στο Λονδίνο, όταν ξαφνικά αρχίζει να χάνει την όρασή του. Πρωταγωνιστούν οι Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αργύρης Ξάφης και Σταμάτης Μπακνής.

inside_willem_dafoe
"Inside"

Υπάρχει φυσικά και ένας Έλληνας δημιουργός που διεκδικεί βραβεία, στο παράλληλο και πάντα ενδιαφέρον τμήμα Πανόραμα. Ο λόγος για τον Βασίλη Κατσούπη ("My Friend Larry Gus") και το πολλά υποσχόμενο αγγλόφωνο ντεμπούτο του στη μυθοπλασία με τίτλο "Inside" και πρωταγωνιστή τον διάσημο Γουίλεμ Νταφόε. Ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός κρατά το ρόλο ενός διαρρήκτη που κατά τη διάρκεια μιας ληστείας πολύτιμων έργων τέχνης, η οποία "στραβώνει", εγκλωβίζεται σε ένα πολυτελές και τεχνολογικά προηγμένο νεοϋορκέζικο ρετιρέ. Έτσι, από το πουθενά θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει, αλλά και να προστατέψει την πνευματική υγεία του. Δύσκολα τα πράγματα για τον Νταφόε, αλλά μετά από το "Φάρο" (Ρόμπερτ Έγκερς, 2019) μάλλον δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Afire
©Christian Schulz, Schramm Film
"Afire"

All-star παρουσίες

Η Μπερλινάλε μπορεί να μη φιλοξενεί όσα λαμπερά ονόματα ταξιδεύουν σε Κάννες και Βενετία, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα λείπουν εντελώς από το κόκκινο χαλί του Βερολίνου. Για παράδειγμα, ο Σον Πεν πρόκειται να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ που συν-σκηνοθέτησε με τον Άαρον Κάουφμαν γύρω από τον ουκρανικό πόλεμο, με τίτλο "Superpower". Μια ταινία που ξεκίνησε ως πορτρέτο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά εξελίχθηκε σε καταγραφή των πρώτων συρράξεων με τη Ρωσία, καθώς οι Πεν και Κάουφμαν έτυχε να βρίσκονται στην Ουκρανία ακριβώς τη στιγμή που ξεσπούσαν. Σε τελείως άλλο κλίμα, η ήδη viral ταινία τρόμου "Infinity Pool" του Μπράντον Κρόνενμπεργκ, γιου του γνωστού σκηνοθέτη Ντέιβιντ, ετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της. Με πρωταγωνιστές τους Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ και τη νέα σταρ του horror Μία Γκοθ ("X"), το φιλμ απεικονίζει εντελώς πειραγμένα τις ηδονιστικές διαστάσεις των λουσάτων διακοπών ενός πλούσιου ζευγαριού σε all-inclusive ξενοδοχειακό θέρετρο.

Tar
"Tár"

Παράλληλα, ο Τοντ Φιλντ μαζί με την Κέιτ Μπλάνσετ πρόκειται να παρουσιάσουν το πολυσυζητημένο "Tár" στην πόλη όπου γυρίστηκε, ενόψει κιόλας των επετειακών 95ων Όσκαρ, όπου διεκδικεί έξι βραβεία εκ των οποίων, φυσικά, εκείνο του α’ γυναικείου ρόλου, όπου η Αυστραλή ηθοποιός θεωρείται ακλόνητο φαβορί. Ένας σκηνοθέτης που έχει βρεθεί πολλάκις υποψήφιος αλλά και νικητής στα Όσκαρ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, έχει την τιμητική του στο αφιέρωμα που διοργανώνει η Μπερλινάλε στο έργο του. Η πρόσφατη κυκλοφορία του "The Fabelmans" δεν αποτελεί παρά αφορμή για μια εκτεταμένη, από το μηδέν, γνωριμία με τη φιλμογραφία ενός σκηνοθέτη ο οποίος έχει σημαδέψει το χολιγουντιανό σινεμά.

Infinity Pool
©NEON, Topic Studios
"Infinity Pool"

Τέλος, οι σινεφίλ που αρέσκονται στο "σκάψιμο" του παρελθόντος ας έχουν υπόψη δύο φιλμ εξαιρετικών σκηνοθετριών που παρουσιάζονται σε ειδικές προβολές. Από τη μια, το "The Man Who Envied Women" (1985) αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες της οραματίστριας σινε-δημιουργού και χορογράφου Ιβόν Ράινερ. Από την άλλη, το αξιοθαύμαστα τολμηρό "Not a Pretty Picture" (Μάρθα Κούλιτζ) προβάλλεται εκ νέου σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του, παραμένοντας ένα μοναδικό δείγμα αυτο-μυθοπλασίας. Στην ταινία, η Κούλιτζ "κινηματογραφεί το βιασμό της" σε συνεργασία με ηθοποιούς οι οποίοι συμμετέχουν διαλεκτικά στα γυρίσματα, παρέχοντας διαρκώς ψυχολογική υποστήριξη ο ένας στον άλλο, σε μια απόπειρα η δημιουργός να επουλώσει το τραύμα της. Ένα έργο δύσκολο, μα πολύτιμο και ξεχωριστό στην ιστορία του σινεμά.

Διαβάστε όλα τα νεότερα και τις ανταποκρίσεις για το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου εδώ.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη συνδρομή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".