Το Πάθος

3

Μοντέρνα σκηνοθετημένο ψυχόδραμα τα οποία επαναπροσεγγίζει μπεργκμανικές θεματικές, όπως την αδυναμία επικοινωνίας του ζευγαριού, το δισυπόστατο της ανθρώπινης φύσης ή τη σχέση σωματικής – ψυχολογικής βίας.

To_pathos

Μετά το σοκ που προκάλεσε η "Περσόνα" (1966), η πλέον προσωπική, αινιγματική και αφηγηματικά τολμηρή ταινία ολόκληρης της φιλμογραφίας του, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν θα συνεχίσει να πειραματίζεται φορμαλιστικά, εγκαταλείποντας οριστικά τις θεολογικο-φιλοσοφικές αλληγορίες και επικεντρώνοντας την προσοχή του στις μοντέρνες παραλλαγές της αιώνιας διαμάχης των δύο φύλων. Σε δυο χρόνια (1968-9) θα γυρίσει στο Φάρο, το νησί όπου θα ζήσει την τελευταία περίοδο της ζωής του, και με πρωταγωνιστές τους Μαξ φον Σίντοφ και Λιβ Ούλμαν τρεις ταινίες ("Η Ώρα του Λύκου", "Ντροπή", "Ένα Πάθος") οι οποίες ενσωματώνουν μοντέρνες αφηγηματικές τεχνικές σε μια ανθρωποκεντρική σκηνοθεσία. Η κάμερα εστιάζει στα πρόσωπα, ένας άντρας στέκεται απέναντι σε μια γυναίκα και το φυσικό ντεκόρ γύρω τους γίνεται μάρτυρας ενός βασανιστικού ψυχοδράματος. Ο Μπέργκμαν μένει προσηλωμένος στο σενάριο και τους ηθοποιούς του, διαλύει όμως τη ρεαλιστική ψευδαίσθηση με "γκονταρικές" παρεμβάσεις – στο "Πάθος" διακόπτοντας την εξέλιξη της πλοκής και βάζοντας τους ηθοποιούς να μιλούν για το ρόλο τους ή ολοκληρώνοντας τα σχόλια του αφηγητή (ο ίδιος ο σκηνοθέτης) με τη φράση "αυτή τη φορά τον έλεγαν Αντρέας Βίνκελμαν".

Ο Αντρέας Βίνκελμαν είναι ένας μοναχικός 48άρης ο οποίος μετά το χωρισμό του απομονώνεται σε ένα νησί. Γνωρίζει ένα ζευγάρι γειτόνων και μια τραυματισμένη σωματικά και ψυχολογικά χήρα, ενώ στην περιοχή κυκλοφορεί ένας μανιακός ο οποίος κακοποιεί ζώα. Η συναναστροφή τους θα φέρει στην επιφάνεια έναν ψυχρό γάμο, μια σιωπηλή αρσενική (και ταξική) αντιπαλότητα, απωθημένα του παρελθόντος και την πικρή διαπίστωση μιας πλήρους, αντονιονικής αλλοτρίωσης αισθημάτων που κάνει αδύνατη την αρμονική συνύπαρξη δυο ανθρώπων. Επαναπροσεγγίζοντας σταθερές θεματικές του, ο Μπέργκμαν φέρνει τους ήρωές του σε μετωπική σύγκρουση με τον εαυτό τους, εγκλωβίζοντάς τους εδώ σ’ έναν κύκλο βίας που ξεκινάει από την "ηχώ του κόσμου" (ο πόλεμος του Βιετνάμ στην τηλεόραση) και φτάνει ως την ατομική ψυχοπαθολογία (ο κακοποιητής των ζώων) και τη συλλογική μισαλλοδοξία (το λιντσάρισμα του υπόπτου).

Σουηδία. 1969. Εγχρ.- Α/Μ. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Το Πάθος

En Passion / The Passion of Anna
3
  • Δραματική
  • 1969
  • Διάρκεια: 101 '
  • Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Μετά το χωρισμό του, ο Αντρέας απομονώνεται σε ένα νησί. Γνωρίζει ένα ζευγάρι γειτόνων και μια τραυματισμένη σωματικά και ψυχολογικά γυναίκα που έχει μείνει χήρα, ενώ στην περιοχή κυκλοφορεί ένας μανιακός ο οποίος κακοποιεί ζώα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.