Χάος ή ηρεμία; Τι συμβαίνει με το "Megalopolis" του Φράνσις Φορντ Κόπολα;

Τα αντιφατικά δημοσιεύματα γύρω από τα αδιέξοδα στα γυρίσματα της νέας ταινίας του θρυλικού σκηνοθέτη μοιάζουν να έχουν έρθει από το μακρινό παρελθόν.

Ο Φράνσις Φόρντ Κόπολα ετοιμάζει την ταινία της ζωής του

Από "μικρός" στα βάσανα ο ζωντανός θρύλος Φράνσις Φορντ Κόπολα, αφού από νωρίς στην καριέρα του έμαθε τι σημαίνει να βρίσκεσαι πίσω από μια πολυδάπανη, περίπλοκη, απαιτητική μα κυρίως χαοτική κινηματογραφική παραγωγή. Είναι εξάλλου μυθικά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη δημιουργία του αριστουργηματικού έπους "Αποκάλυψη Τώρα" (1979), τα οποία μάλιστα "πρωταγωνιστούν" σε ολοδικό τους ντοκιμαντέρ ("Hearts of Darkness").

Μήπως τώρα βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται; Ο 83χρονος Κόπολα τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου sci-fi "Megalopolis", την ταινία των ονείρων του, αναλαμβάνοντας μάλιστα πλήρως τον προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια δολάρια. Προς το παρόν λίγα είναι γνωστά για την υπόθεση, αλλά όπως γράφεται κεντρικός ήρωας είναι ένας αρχιτέκτονας ο οποίος επιθυμεί να χτίσει από το μηδέν τη Νέα Υόρκη ως μια επίγεια ουτοπία, ύστερα από μια συνταρακτική καταστροφή που υπέστη η πόλη. Αναμενόμενα, η ταινία χαίρει ενός πρωτοκλασάτου καστ το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους Άνταμ Ντράιβερ, Όμπρι Πλάζα, Φόρεστ Γουίτακερ και Τζον Βόιτ.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Hollywood Reporter, η τύχη του "Megalopolis" κρέμεται από μια κλωστή. Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού μέσου, ενώ τα γυρίσματα βρίσκονται περίπου στη μέση ο Κόπολα αποφάσισε να αλλάξει τη στρατηγική των ειδικών εφέ. Ενώ μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν εξελιγμένα μέσα, σαν εκείνα που είδαμε στη σειρά "Mandalorian", το γεγονός πως αποδείχθηκαν κοστοβόρα οδήγησαν το σκηνοθέτη και παραγωγό στο να εμπιστευθεί πιο "παραδοσιακές" τεχνικές. Παράλληλα, το ένα μετά το άλλο διαδοχικά νευραλγικά μέλη του συνεργείου εγκαταλείπουν το πρότζεκτ δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Μέσω ανακοίνωσής του στο Deadline, ο Κόπολα αρνήθηκε πως τα γυρίσματα έχουν εκτροχιαστεί. Μεταξύ άλλων δήλωσε:
"Αγαπώ το καστ και όσα λαμβάνω καθημερινά, όπως επίσης το ότι βρισκόματε εντός προγράμματος και προϋπολογισμού, αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά για εμένα. Πρώτη φορά είμαι τόσο ευχαριστημένος με το καστ μιας ταινίας μου. Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς δείχνουν τα πράγματα αλλά και με τον προγραμματισμό. Αναφορές σαν τις τελευταίες ποτέ δε λένε ποιες είναι οι πηγές τους. Το μόνο που έχω να πω σε αυτές είναι 'χα χα' απλώς περιμένετε και θα δείτε".

Τη σκυτάλη πήρε ο πρωταγωνιστής Άνταμ Ντράιβερ ο οποίος υποστήριξε σθεναρά το σκηνοθέτη του:
"Όλα καλά εδώ! Δεν είμαι βέβαιος για το τι πράγμα μιλάει το Hollywood Reporter, δεν αναγνωρίζω κάτι τετοιο! Έχω υπάρξει σε σετ που ήταν χαοτικά και μπορώ να πω πως το συγκεκριμένο είναι πολύ μακριά από αυτό. Ο Φράνσις έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου επικρατεί συγκέντρωση και έμπνευση. Όλα πάνε βάση προγράμματος και ειλικρινά, πρόκειται για μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές εμπειρίες που είχα ποτέ".

Αμφότεροι αναγνώρισαν πως υπήρξαν παραιτήσεις και ανακατατάξεις στο συνεργείο, τις οποίες όμως σχολίασαν ως αλλαγές χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως άρχισε ο αέρας "Αποκάλυψη Τώρα" να μυρίζει, έτσι μακάρι ο Κόπολα να κάνει πάλι το θαύμα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.