Zombi Child

3

Τολμηρή σύζευξη βουντού θρίλερ και δράματος ενηλικίωσης. Ατμοσφαιρική, κινηματογραφικά ευρηματική και αλληγορικά (υπερβολικά) πολυδιάστατη - από τη γυναικεία σεξουαλικότητα ως την αποικιοκρατία.

Zombi_child

Από τη χυδαιότητα της βιομηχανίας του πορνό ("Ο Πορνογράφος") ως την κομψότητα της υψηλής ραπτικής ("Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή") και τη χλιδή των αριστοκρατικών απολαύσεων ("Οίκος Ανοχής"), η κινηματογραφική ματιά του Μπερτράν Μπονελό είναι πάντα βαθιά μελαγχολική. Τολμηρός θεματικά ο ίδιος, πολιτικός στην προσέγγισή του, αλλά συχνά ανοικονόμητος κι αυτάρεσκος, όσο εγκεφαλικός, άλλο τόσο ανήσυχος παραμένει ως δημιουργός.

Το "Zombi Child", από τις καλύτερες στιγμές της φιλμογραφίας του, επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, πρώτα ως αφηγηματική επιλογή, η οποία εμπλέκει δυο διαφορετικές(;) ιστορίες. Η πρώτη ξεκινάει στην Αϊτή του 1962, όπου ένας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς, για να βρεθεί σκλάβος – ζόμπι σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. Η δεύτερη ιστορία εξελίσσεται μισό αιώνα μετά σε ένα πρωτοκλασάτο σχολείο θηλέων του Παρισιού. Εκεί μια Αϊτινή μαθήτρια θα γίνει φίλη με μια ομάδα νεαρών Γαλλίδων, στις οποίες θα εξομολογηθεί την ένα παλιό οικογενειακό μυστικό της.

Ο Μπονελό επιχειρεί μια ριψοκίνδυνη σύζευξη βουντού θρίλερ και δράματος ενηλικίωσης με μια σκηνοθετική ευρηματικότητα η οποία δεν σε αφήνει να μαντέψεις ούτε την εξέλιξη τις πλοκής ούτε τις αληθινές προθέσεις του. Ατμοσφαιρική, γοητευτικά ανισόρροπη και συναισθηματικά ανησυχητική, η ταινία του συνδέει με ένα αόρατο νήμα τη γυναικεία σεξουαλικότητα, αποπροσανατολισμένη κι ανεξέλεγκτη, με την αποικιοκρατία, οι ιδέες της οποίας επιστρέφουν από τους νεκρούς (το παρελθόν) στο σήμερα. Υπερβολικά πολυδιάστατη, η αλληγορία του απλώνεται ακόμα μακρύτερα (ο τυπολατρικός εθνικισμός, η ερμηνεία της Ιστορίας, το κόστος της χαμένης αθωότητας, οι πολλαπλές έννοιες της επανάστασης), κορυφώνεται εκρηκτικά και ίσως λιγάκι αδέξια, αλλά δεν φοβάται να προκαλέσει το σινεφίλ θεατή, να "διασχίσει" τα κινηματογραφικά είδη και να αναμετρηθεί με τη μυθολογία τους.

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Zombi Child

3
  • Σινεφίλ
  • 2019
  • Διάρκεια: 103 '
  • Μπερτράν Μπονελό

Στην Αϊτή του 1962 ένας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς, για να βρεθεί σκλάβος σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. Μισό αιώνα μετά, σε ένα σχολείο του Παρισιού, μια Αϊτινή μαθήτρια εξομολογείται ένα παλιό οικογενειακό μυστικό στις νέες φίλες της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λάνθιμος, ο Κόπολα και όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 77ο Φεστιβάλ Καννών

Ανακαλύψτε τις δέκα ταινίες που δε βλέπουμε την ώρα να ανακαλύψουμε στην Κρουαζέτ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/05/2024

Tο πολύτιμο έργο του Γιώργου Τασιούλα στο Comicdom CON Athens 2024

Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται στην έκθεση "Το Σύμπαν του Tass" που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard".

Άνοιξαν τα θερινά σινεμά της Αθήνας! Δείτε την αναλυτική λίστα

Ξεκινά επισήμως η καλοκαιρινή περίοδος για τους υπαίθριους κινηματογράφους της πόλης που ανάβουν αυτήν την εβδομάδα τους προβολείς τους.

Ρότζερ Κόρμαν (1926-2024): Ξαναβλέποντας τη "Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου"

Ο βασιλιάς των b-movies αποχαιρέτησε τα εγκόσμια στα 98 του, άφησε, όμως, πολλά να θυμόμαστε. Μεταξύ τους και μια παθιασμένη ματιά στο θρυλικό διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, που έδωσε μια ταινία υπέροχη μες τις ατέλειές της, η οποία γιορτάζει φέτος τα δικά της 60 χρόνια.

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".