Ο Τζέιμι Φοξ και οι ταινίες της ζωής του

Ο Τζέιμι Φοξ κλείνει σήμερα τα 55 του χρόνια και εμείς θυμόμαστε τις σπουδαιότερες παραγωγές στην καριέρα του.

Jamie Foxx Collateral

Λίγοι ηθοποιοί έχουν απολαύσει τη συνεχή επιτυχία του βραβευμένου με Όσκαρ Τζέιμι Φοξ. Μετά από ένα επιτυχημένο πέρασμα από τη δημοφιλή κωμική σειρά σκετς In Living Color, ο Foxx εισήλθε στα μεγάλα σαλόνια και συνεργάστηκε με τον Oliver Stone για το αθλητικό δράμα Any Given Sunday το 1999. Από εκεί και πέρα, θα έβρισκε την τύχη και τη δόξα στη μουσική βιομηχανία και σε δράματα όπως το Collateral του Μάικλ Μαν και το βιογραφικό δράμα Ray του Τέιλορ Χακφορντ το 2005, τα οποία του χάρισαν και τα εύσημα των κριτικών και πολλά - πολλά βραβεία.

Έκτοτε, ο Φοξ έχει στραφεί στη δράση (π.χ, Baby Driver), σε θεάματα μεγάλου προϋπολογισμού όπως το The Amazing Spider-Man 2 και σε πιο "βαριά" δράματα όπως το Just Mercy, το οποίο απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Συνολικά, το κινηματογραφικό έργο του Foxx έχει συγκεντρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office, καθιστώντας τον έναν από τους πιο κερδοφόρους αστέρες αυτής της γενιάς. Ο Jamie Foxx γίνεται 55 ετών -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 13 Δεκεμβρίου του 1967- και αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε τις 7 καλύτερες ταινίες του, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Any Given Sunday (1999)

Οι αθλητικές ταινίες είναι δεκάδες, αλλά περιστασιακά έρχεται μια που ξεπερνά το τυπικό αθλητικό δράμα. Στο Any Given Sunday, ο Αλ Πατσίνο πρωταγωνιστεί ως Τόνι Ντ' Αμάτο, ένας βετεράνος προπονητής που βρίσκει τις απαρχαιωμένες μεθόδους του να αμφισβητούνται από τον αλαζόνα νεαρό quarterback Willie "Steamin" Beamen (Jamie Foxx) και την αδίστακτη ιδιοκτήτρια Κριστίνα Πανιατσι (Cameron Diaz). Ο Ντ' Αμάτο πρέπει να βρει έναν τρόπο να επαναφέρει την ομάδα του στην παλιά της δόξα ή να διακινδυνεύσει να μειώσει την κληρονομιά του πριν προλάβει να εδραιώσει τη θέση του ανάμεσα στους μεγάλους. Η ταινία έμεινε γνωστή για την απίθανη ομιλία του πριν από έναν σπουδαίο αγώνα που ώθησε τον Willie "Steamin" Beamen και τους υπόλοιπους.

Spider-Man: No Way Home (2021)

Αδιαμφισβήτητα συναρπαστικό, το Spider-Man: No Way Home ενέπνευσε το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, η οποία ένωσε τον Tom Holland με τους παλιούς Spideys, Αντριου Γκάρφιλντ και Τόμπι Μαγκουάιρ Ο Φοξ σαφώς διασκεδάζει υποδυόμενος τον κακοποιό και ξεστομίζει μερικές από τις καλύτερες ατάκες της ταινίας ("Λοιπόν, τι, θα στέκεστε όλοι εκεί και θα κάνετε σαν να μην είμαι γυμνός;"). Παρόλο που ο χρόνος της εμφάνισής του στην ταινία είναι περιορισμένος - αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού χαρακτήρων - ο ηθοποιός αφήνει το στίγμα του και, τουλάχιστον, θέτει τις βάσεις για μελλοντικές εμφανίσεις στο MCU.

Ray (2004)

Η ενσάρκωση του Ρέι Τσαρλς από τον Τζέιμι Φοξ στην ταινία Ray του 2004 είναι μια από τις σπουδαιότερες ερμηνείες των τελευταίων δεκαετιών. Και δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Ο ταλαντούχος ηθοποιός υποδύεται τον εκλιπόντα εμβληματικό τραγουδιστή με αδιανόητη ακρίβεια, αποτυπώνοντας με άψογη μαεστρία τον ζήλο και το ενθουσιώδες πνεύμα του. Δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του και γι᾽αυτό το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Ali (2001)

Μετά την εκπληκτική του ερμηνεία στο Any Given Sunday, ο Τζέιμι Φοξ συνεργάστηκε με τον Μάικλ Μαν για τη βιογραφική ταινία Ali, η οποία επικεντρώνεται στη ζωή του εμβληματικού πυγμάχου Μουχάμεντ Άλι (Γουιλ Σμιθ) από το 1964 έως το 1974 και κορυφώνεται με τη θρυλική αναμέτρηση Rumble in the Jungle με τον Τζορτζ Φορμαν. Η ταινία απέσπασε βραβεία και επαίνους από τους κριτικούς, οι οποίοι εξήραν τον Smith για την απίστευτη μεταμόρφωσή του στη θρυλική αθλητική φιγούρα. Παρόλα αυτά, ο Φοξ αξίζει πολλά εύσημα για τη συμμετοχή του ως ο προβληματικός αλλά πιστός ατζέντης του Ali. 

Baby Driver (2017)

Άγρια ευφάνταστο και ατελείωτα διασκεδαστικό, το Baby Driver τουΕντγκαρ Ράιτ χορεύει στο δικό του ρυθμό και αφηγείται μια σκοτεινή ιστορία για έναν νεαρό οδηγό που δουλεύει για κάποιους επικίνδυνους μπράβους. Το soundtrack ροκάρει, οι σκηνές δράσης ξεσηκώνουν και το καστ των ηθοποιών, αποτελούμενο από τους Κέβιν Σπέισι, Τζέιμι Φοξ, Τζον Χαμ, Τζον Μπέρτχαλ, Ελάιζα Γκονζάλεζ καιΛίλι Τζέιμς, είναι καταπληκτικό.

Django Unchained (2012)

Ο Κουεντίν Ταραντίνο κόβει και ράβει στο Django Unchained. Η ταινία ακολουθεί τον Τζάνγκο (Τζέιμι Φοξ), έναν πρώην σκλάβο που συνεργάζεται με τον γερμανό κυνηγό επικηρυγμένων Δρ. Κινγκ Σουλτζ(Κριστόφ Βαλτζ) για να πάρουν... ονόματα σε όλη την Αμερική πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Οι δυο τους ταξιδεύουν στο Candyland, μια φυτεία με επικεφαλής τον αδίστακτο ιδιοκτήτη σκλάβων Κάλβιν Κάντι (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), για να απελευθερώσουν τη γυναίκα του Τζάνγκο (Κέρι Γουάσινγκτον).

Collateral (2004)

Η σπουδαιότερη συνεργασία του Μάικλ Μαν και του Τζέιμι Φοξ ήρθε με το Collateral του 2004, ένα εξαιρετικό αστυνομικό δράμα με επίκεντρο έναν εκτελεστή ονόματι Vincent (Tom Cruise) που αναγκάζει τον ταπεινό ταξιτζή Μαξ (Φοξ) να τον πηγαίνει στα "ραντεβού" του. Οι δύο άνδρες δημιουργούν έναν μοναδικό δεσμό, ακόμη και όταν προσπαθούν να αλληλοσκοτωθούν.

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.