Avatar: The Way of Water

2,5

Η ιστορία του «Avatar» επαναλαμβάνεται θεαματικότερη, καθώς για ακόμα μία φορά τα εκθαμβωτικά (υποβρύχια) εφέ και η ευφάνταστη σκηνογραφία προσπαθούν να προσδώσουν ενδιαφέρον σε μια αφόρητα απλοϊκή, επαναλαμβανόμενη πλοκή.

Avatar_the_way_of_water

Ό,τι και να προσάψει κανείς στον Τζέιμς Κάμερον, δεν μπορεί επ’ ουδενί να προσπεράσει την απόλυτη προσήλωσή του στη θεαματική λεπτομέρεια και στο hi-tech όραμά του, μια τελειομανία η οποία μετατρέπει κάθε ταινία του σε οπτική πανδαισία και γνήσια κινηματογραφική εμπειρία. Από την άλλη, όσα αξιοθαύμαστα κι αν του αναγνωρίσουν οι φαν του, η σεναριακή απλοϊκότητά του βγάζει μάτι και θα μπαίνει μόνιμα ως φραγμός ανάμεσα στις επικές περιπέτειές του και έναν "Λόρενς της Αραβίας" ή έναν "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών".

Ο Καναδός δημιουργός του "Εξολοθρευτή", του "Τιτανικού" και του "Avatar" τα γνωρίζει κι ο ίδιος πολύ καλά όλα αυτά, αφήνοντας στον Κρίστοφερ Νόλαν τις sci-fi σπαζοκεφαλιές. Με ιλιγγιώδεις προϋπολογισμούς που μπορεί να ρίξουν έξω ακόμα και την… αμερικανική οικονομία, επιλέγει να πατά σε γερά καλουπωμένα, χιλιοϊδωμένα και χολιγουντιανώς σχηματικά σεναριακά θεμέλια, στρέφοντας τη δημιουργική προσοχή του στη δύναμη της εικόνας. Μιας εικόνας που κάθε φορά εκπλήσσει με τις καινούργιες εκφραστικές δυνατότητές της, αλλά και τις εμπορικές επιδόσεις της – ανάσες σε μια γιγαντιαία βιομηχανία η οποία ασφυκτιά.

Με αυτές τις προκλήσεις μπροστά του, ο Κάμερον περίμενε 13 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει στην Πανδώρα, όπου ο πρώην πεζοναύτης και νυν ιθαγενής Νάβι Τζακ Σάλι ζει ευτυχισμένος με τη Νεϊτίρι και τα τέσσερα παιδιά τους. Όλα θα αλλάξουν δραματικά, όμως, όταν εν μία νυκτί οι Άνθρωποι του Ουρανού επιστρέψουν στην Πανδώρα πάνοπλοι. Ένα χρόνο αργότερα οι προσπάθειές τους για εκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη προχωρούν περιπετειωδώς, μιας και οι κάτοικοι αντιστέκονται με διαρκή σαμποτάζ και αρχηγό τους τον ατρόμητο Τζακ Σάλι. Αποφασισμένοι να τον εξοντώσουν, οι Γήινοι "ανασταίνουν" ("φυτεύοντας" τις αναμνήσεις του σ’ ένα άβαταρ) τον διψασμένο για εκδίκηση ταγματάρχη Κουάριτς και τη σκληροτράχηλη ομάδα του.

Η ιστορία του "Avatar" επαναλαμβάνεται θεαματικότερη, καθώς για ακόμα μία φορά τα εκθαμβωτικά (κυρίως υποβρύχια) οπτικά εφέ, το "χειροπιαστό" 3D και η ευφάνταστη σκηνογραφία προσπαθούν να δώσουν ενδιαφέρον σε μια αφόρητα απλοϊκή, επαναλαμβανόμενη πλοκή. Η αφορμή της είναι ξεδιάντροπα προσχηματική και η εξέλιξή της στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε απερίσκεπτες σκανταλιές των παιδιών, τα οποία το ένα μετά το άλλο εκτίθενται σε κάθε λογής κίνδυνο. Το τίμημα δεν μπορεί να είναι εντελώς αναίμακτο, η συμπαντική δικαιοσύνη πρέπει νομοτελειακά να αποδοθεί, οι οικογενειακοί δεσμοί οφείλουν να παραμείνουν άρρηκτοι και τα παράθυρα (μάλλον μπαλκονόπορτες) για το –ή τα– σίκουελ υποχρεούνται να παραμείνουν ορθάνοιχτα. Ακολουθούν μια χούφτα τεχνικά Όσκαρ και δυο-τρία δισ. δολάρια στα ταμεία, έτοιμα να ξυπνήσουν την αστείρευτη απληστία των Ανθρώπων του Ουρανού για άλλη μία φορά.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 192΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Avatar: The Way of Water

2,5
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 192 '
  • Τζέιμς Κάμερον

Ο Τζέικ Σάλι ζει μια ήσυχη ζωή στην Πανδώρα με τη Νεϊτίρι και τα τέσσερα παιδιά τους. Μέχρι που οι Άνθρωποι του Ουρανού επιστρέφουν για να πάρουν εκδίκηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.