Οι ρόλοι της ζωής του Μπεν Στίλερ

O Μπεν Στίλερ κλείνει σήμερα τα 57 του χρόνια και εμείς θυμόμαστε τις 10 κορυφαίες ταινίες του.

Ανεξάρτητος Μπεν Στίλερ

Τελευταία τον βλέπουμε συχνότερα σε γήπεδα τένις ή NBA, παρά σε ταινίες, ωστόσο ο Μπεν Στίλερ που σήμερα κλείνει τα 57 χρόνια ζωής έχει προλάβει να γράψει κινηματογραφική ιστορία. Γιος των κωμικών Τζέρι Στίλερ και Αν Μεάρα μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και γρήγορα μπόρεσε να απαγκιστρωθεί από το οικογενειακό όνομα, φτιάχνοντας το δικό του. 

Το 1986 εμφανίστηκε στο Μπρόντγουεϊ στην αναβίωση του έργου του John Guare, The House of Blue Leaves, που κέρδισε βραβείο Tony. Στη συνέχεια, ο Στίλερ πέρασε στο "Saturday Night Live", όπου προσλήφθηκε ως σεναριογράφος και τελικά ως ερμηνευτής. Στις πρώτες μέρες του δικτύου, το FOX προσέλαβε τον Στίλερ για να ενορχηστρώσει ένα κωμικό σόου με σκετς, το The Ben Stiller Show, το οποίο, παρά τη σύντομη διάρκεια, κατάφερε να κερδίσει στην ομάδα του ένα Emmy για το καλύτερο κωμικό σενάριο. 

Η συνέχεια θα ανήκε στον κινηματογράφο. Εκεί ο Στίλερ δημιούργησε αξέχαστους χαρακτήρες όπως ένα ηλίθιο μοντέλο μόδας (Zoolander), τον νυχτοφύλακα ενός μουσείου (Night At The Museum) και έναν νοσοκόμο που τρομοκρατείται στο Meet the Parents. H κινηματογραφική καριέρα του έχει ξεπεράσει σε διάρκεια τις δύο δεκαετίες, καθώς έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει σε ταινίες που έχουν κάνει όλον τον πλανήτη να γελάσει με την καρδιά του. Τα έσοδα των ταινιών του έχουν ξεπεράσει τα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ και ο ίδιος είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ. 

Ο Μπεν Στίλερ σίγουρα κάνει κάτι πολύ καλά και όπως είχε τονίσει ο Νικ Κίργιος σε έναν φίλαθλο που καθόταν κοντά του "ξέρεις να παίζεις τένις; Τότε γιατί μιλάς; Λέω εγώ στο Μπεν Στίλερ πώς να παίξει στις ταινίες του;"

Ο Μπεν Στίλερ ξέρει πολύ καλά πώς να παίζει και ακόμη κι αν έχει ασπρίσει πια, παραμένει ένας από τους κορυφαίους κωμικούς ηθοποιούς στον κόσμο. Ας θυμηθούμε παρακάτω 10 ταινίες που τον έκαναν γνωστό μέχρι σήμερα. 

Night At The Museum (2006)

Είναι μία από τις πιο γνωστές ταινίες του Στίλερ, καθώς ο αγαπημένος νυχτοφύλακας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λάρι Ντέιλι έγινε παιχνίδι και μετέτρεψε ένα ολόκληρο επάγγελμα σε θρύλο. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας διαζευγμένος πατέρας που, προκειμένου να εντυπωσιάσει τον γιο του, πιάνει δουλειά ως νυχτοφύλακας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά καθώς μόλις το μουσείο κλείσει, τα εκθέματα -άλλα φιλικά, άλλα απειλητικά- ζωντανεύουν. Η εισπρακτική επιτυχία της πρώτης ταινίας δημιούργησε δύο ακόμη ταινίες. 

Greenberg (2010)

Αν και οι περισσότερες δουλειές του Στίλερ έχουν γίνει μέσω των μεγάλων στούντιο του Hollywood, ο Στίλερ κατά καιρούς εισέρχεται στον κόσμο του ανεξάρτητου κινηματογράφου, και το Greenberg του Νόα Μπάουμπαχ ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα σύμφωνα με τους κριτικούς. Ο Στίλερ υποδύεται τον Ρότζερ Γκρίνμπεργκ, έναν αργόσχολο που προσέχει -όχι όπως θα έπρεπε- το οικογενειακό σπίτι του αδελφού του. Για την ερμηνεία του ως Γκρίνμπεργκ, ο Στίλερ κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για το Independent Spirit Award.

Dodgeball: A True Underdog Story (2004)

Σε αυτή την αθλητική κωμωδία, ο Στίλερ αναλαμβάνει το ρόλο του κακού με ένα άθλιο μουστάκι. Είναι ο αλαζόνας ιδιοκτήτης γυμναστηρίου Γουάιτ Γκούντμαν, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει ένα αντίπαλο γυμναστήριο που διαχειρίζεται ο καλός της υπόθεσης, Πίτερ Λα Φλερ (Βινς Βον). Προκειμένου να σώσει το γυμναστήριό του, ο Πίτερ συγκεντρώνει μια ομάδα από απροσάρμοστους για να διαγωνιστούν σε ένα τουρνουά dodgeball στο Λας Βέγκας, το έπαθλο του οποίου θα ήταν αρκετό για να πληρώσει την υποθήκη.  Για μια κωμωδία γκαφατζήδων, το Dodgeball έλαβε απροσδόκητα καλές κριτικές, με ιδιαίτερη μνεία στον Στίλερ Στο καστ συναντάμε και τη σύζυγο του Μπεν Στίλερ στην πραγματική ζωή, Κριστίν Τέιλορ.

Reality Bites (1994)

Το Reality Bites σηματοδότησε το ντεμπούτο του Στίλερ ως σκηνοθέτη. Στο καστ μαζί με εκείνον βρέθηκαν και οι Γουαϊνόνα Ράϊντερ και Ίθαν Χοκ δημιουργώντας έτσι ένα all-star επιτελείο. Η ταινία αφορά ένα ερωτικό τρίγωνο που καταλήγει σύντομα σε συναισθηματικές κρίσεις και για τους τρεις χαρακτήρες αυτής της διορατικής κωμωδίας.

Flirting With Disaster (1996)

Στο Flirting With Disaster του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, υποδύεται το νέο πατέρα Μελ Κόπλιν, ο οποίος διστάζει να δώσει όνομα στο παιδί του μέχρι να μπορέσει να μάθει τα ονόματα των δικών του βιολογικών γονέων.  Με τη βοήθεια της συζύγου του Νάνσι (Πατρίσια Αρκέτ), ξεκινά ένα ταξίδι για να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.  Οι κατά καιρούς ιδιόρρυθμοι διάλογοι του Ράσελ αποδείχθηκαν ότι ταιριάζουν πολύ με την ευαισθησία του Stiller και το Flirting With Disaster υποδηλώνει το είδος της πορείας της καριέρας του Στίλερ που θα μπορούσε να είχε αν εστίαζε στις ανεξάρτητες ταινίες.

Zoolander (2001)

Μια από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του Στίλερ υπήρξε το χαζοχαρούμενο μοντέλο Derel Zoolander. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης ο Στίλερ τσαλακώνει τον εαυτό του όσο ποτέ στην ταινία. Δίπλα του πάλι η συζυγός του καθώς και ο Γουίλ Φέλερ. Η εισπρακτική επιτυχία του Zoolander οδήγησε σε ένα sequel το 2016, το οποίο απέτυχε σε εισπράξεις και κριτικές.

Meet The Parents (2000, 2004, 2010)

Τι γίνεται όταν ο Μπεν Στίλερ συναντά τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Ντάστιν Χόφμαν και τη Μπάρμπρα Στράισαντ; Οι ταινίες του Στίλερ με τις μεγαλύτερες εισπράξεις ήταν αυτές οι τρεις κωμωδίες οικογενειακού περιεχομένου στις οποίες υποδύθηκε τον Γκρεγκ, έναν νοσηλευτή που θέλει να παντρευτεί τη φίλη του Παμ, η οποία επιμένει να συναντήσει ο Γκρεγκ τους γονείς της για να ζητήσει το χέρι της.  Ό,τι προσπαθεί να κάνει ο Γκρεγκ για να εντυπωσιάσει τους γονείς κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα, ειδικά για τον πατέρα της πράκτορα της CIA (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), ο οποίος τον έχει βάλει στο μάτι.  Το ταλέντο του Στίλερ στη φυσική κωμωδία δεν έχει λάμψει ποτέ πιο έντονα από ό,τι σε αυτές τις τρεις ταινίες.

Tropic Thunder (2008)

Θεωρείται η πιο καταξιωμένη ταινία του Στίλερ ως σκηνοθέτη, αν και μάλλον στην εποχή του Me Too, θα είχε δεχθεί Cancel. Περιλαμβάνει έντονα black humour στοιχεία με αστεία για τους διανοητικά ανάπηρους καθώς και μια ολόκληρη παράσταση από έναν ηθοποιό με black face (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ., ο οποίος κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία του).  

The Royal Tenenbaums (2001)

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ο Μπεν Στίλερ έπαιξε σε ταινία του Γουές Άντερσον και ήταν αρκετά καλός. Δίπλα στον Όουεν Γουίλσον και την Γκουίνεθ Πάλτροου, ο Στίλερ υποδύθηκε τον Τσας Τένενμπαουμ. Ήταν ξεκαρδιστικός ως η κάποτε διάσημη μαθηματική ιδιοφυΐα από την οποία ο πατέρας του Ρόιαλ (Τζιν Χάκμαν) έκλεβε τακτικά μετρητά.  17 χρόνια μετά από την κυκλοφορία της ταινίας, οι Tenenbaums παραμένουν μια από τις πιο παράξενα δυσλειτουργικές οικογένειες αυτού του κινηματογραφικού αιώνα.

There's Something About Mary (1998)

24 χρόνια μετά, υπάρχει ακόμη κάτι στη Mary, που μας δείχνει γιατί ο Στίλερ θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Ως μαθητής λυκείου, ο Ted Stroehmann (Στίλερ) είχε εμμονή με τη συμμαθήτριά του Μέρι Τζένσεν (Κάμερον Ντίαζ) και 13 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να είναι απελπιστικά ερωτευμένος μαζί της, προσλαμβάνοντας μάλιστα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πατ Χίλι (Ματ Ντίλον για να την εντοπίσει στο Μαϊάμι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Πατ ερωτεύεται και αυτός τη Μαίρη.  

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 15 καλύτερες queer ταινίες του 21ου αιώνα

Ανατρέχουμε στις σπουδαιότερες στιγμές ενός σινεμά που βρίσκεται ακόμα στην ακμή του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/06/2024

Το "Network" στον θερινό κινηματογράφο Παναθήναια

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό Αλέξανδρο Παπαγεωργίου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (13-19/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Μπαμπάκ Τζαλαλί, το "Φρίμοντ" και ο ταπεινός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ

Συναντήσαμε το σκηνοθέτη του νοσταλγικού ασπρόμαυρου φιλμ όπου ο σταρ του "Bear" κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 14ο Athens Open Air Film Festival

Σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που έχουμε ήδη σημειώσει στο πρόγραμμα της αγαπημένης θερινής διοργάνωσης.

"Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι" επτά μέρες κλασικού σινεμά στη Ριβιέρα

Η διοργάνωση που αγαπά τον παλιό καλό κινηματογράφο επιστρέφει για 13η χρονιά.

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.