Καλημέρα Γλυκιά Πατρίδα

1,5

Αγιογραφική και κινηματογραφικά αφελής προσέγγιση ενός κορυφαίου λογοτέχνη από έναν ομοϊδεάτη συμπατριώτη του, ο οποίος έγραψε το σενάριο και «συμπρωταγωνιστεί».

Kalhmera_glikia_patrida

Πρώτη ταινία μυθοπλασίας του ντοκιμαντερίστα Τσενγκίζ Εσκαραμπεκίρ, το "Καλημέρα Γλυκιά Πατρίδα" μοιάζει να έχει βγει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Σινε-βιογραφία παλαιοτάτης κοπής, αφηγείται τις παράλληλες πορείες ζωής των Τούρκων κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ (1902-1963) και Αχμέτ Ουμίτ (1960-), οι οποίοι με σχεδόν μισό αιώνα διαφορά υπέστησαν βίαιες διώξεις για τα πολιτικά φρονήματά τους και πέρασαν μέρος της ζωής τους στη Μόσχα.


Το στήσιμο της παραγωγής, από το γραμμικό, παλαιομοδίτικα μελοδραματικό σενάριο και την τηλεοπτική σκηνοθεσία ως την αφρόντιστη φωτογραφία και τις στομφώδεις ερμηνείες, θυμίζει Finos Film των 70s, ενώ εξίσου αφελής και αγιογραφική είναι η περιγραφή των δυο ηρωικών βασικών χαρακτήρων: ταλαντούχοι, ασυμβίβαστοι, αλτρουιστές, ιδεολόγοι. Η παράλληλη αφήγηση της κοινής εν πολλοίς πορείας τους δεν προσδίδει ενδιαφέρον στο ισχνότατο κινηματογραφικά υλικό, στο οποίο παρεμβαίνει σχολιάζοντας "ζωντανά" ο ίδιος ο Αχμέτ Ουμίτ, σεναριογράφος και "συμπρωταγωνιστής", συντονίζοντας τη διήγησή του με αυτήν του Ναζίμ Χικμέτ (σε voice over), τον οποίο έχει ως καλλιτεχνικό και ιδεολογικό πρότυπο

Τουρκία. 2019. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Καλημέρα Γλυκιά Πατρίδα

Merhaba Güzel Vatanim
1,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 99 '
  • Τσενγκίζ Εζκαραμπεκίρ

Οι παράλληλες πορείες ζωής των Τούρκων κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Αχμέτ Ουμίτ, οι οποίοι διώχθηκαν για τα πολιτικά φρονήματά τους και πέρασαν μέρος της ζωής τους στη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.