5 ταινίες που μας περιμένουν στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος το «α» παρουσιάζει αποκλειστικά πέντε τίτλους της διοργάνωσης.

de_noche_los_gatos_son_pardos1 «Τη Νύχτα οι Γάτες Γίνονται Λεοπαρδάλεις»

Λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13/11), το "α" παρουσιάζει αποκλειστικά 5 ταινίες που θα προβληθούν στη μεγάλη διοργάνωση.

"Θα Έρθει από τον Ουρανό" ("Something in the Dirt", Άρον Μούρχεντ & Τζάστιν Μπένσον)

something_in_the_dirt

Το σκηνοθετικό δίδυμο που υπέγραψε ένα από το πιο συζητημένα horror των τελευταίων ετών ("The Endless"), επανέρχεται δριμύτερο. Ένας άντρας ο οποίος ζει μόνος, χωρίς συμβόλαιο, σε ένα διαμέρισμα στο Λόφο του Χόλιγουντ, αναστοχάζεται τον τρόπο που θα εγκαταλείψει το Λος Άντζελες. Σύντομα γίνεται φίλος με το γείτονά του και οι δυο τους αναπτύσσουν μια οικειότητα σα να ήταν κολλητοί από παλιά. Μια μέρα, όμως, οι δύο άντρες γίνονται μάρτυρες ενός απίστευτου μεταφυσικού περιστατικού, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Η ταινία προβάλλεται στο τμήμα "Round Midnight".

Διαβάστε Επίσης

"Blue Jean" (Τζόρτζια Όκλι)

blue_jean

Αγγλία, 1988 - Η συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ πρόκειται να ψηφίσει έναν νόμο που στιγματίζει τους γκέι και τις λεσβίες, αναγκάζοντας τη Ζαν, μια δασκάλα γυμναστικής, να ζήσει μια διπλή ζωή. Καθώς η πίεση αυξάνεται από όλες τις πλευρές, η άφιξη ενός νέου κοριτσιού στο σχολείο δημιουργεί μια κρίση που θα φέρει τη Ζαν αντιμέτωπη με καινούργιες προκλήσεις. Η βρετανίδα σκηνοθέτις Τζώρτζια Όκλι, στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο, καταθέτει ένα συναρπαστικό δράμα για την πολιτική και τη σεξουαλικότητα, κατά την ομοφοβική περίοδο του θατσερισμού, διατυπώνοντας ένα -διαχρονικής αξίας- σχόλιο πάνω στη βιοπολιτική και την προσπάθεια της εξουσίας να ελέγξει τα ανθρώπινα σώματα. Ανοίγοντας γόνιμο διάλογο με το σήμερα και τις σύγχρονες διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το φιλμ της Όκλι μας καλεί σε επαγρύπνηση ενώ προσφέρει μια καλή αφορμή για συζήτηση πάνω σε θέματα που κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί.

Η ταινία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα.

"Η Νταντά" ("Nanny", Νικιάτου Γιούσου)

nanny_horror

Η πρώτη ταινία τρόμου που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς, η "Νταντά" "χάρισε" επίσης το βραβείο σκηνοθεσίας στη Νικιάτου Γιούσου στην ίδια διοργάνωση, η οποία με τη σειρά της έγραψε ιστορία ως η δεύτερη, μόλις, δημιουργός που κατακτά την εν λόγω διάκριση στην ιστορία του θεσμού. Όλα αυτά, για ένα φιλμ που ετοιμαζόταν τα τελευταία εννέα χρόνια και περιστρέφεται γύρω από τη δυναμική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια νέα μητέρα από τη Σενεγάλη, η οποία μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βιοποριστεί και να καταφέρει να φέρει τον γιο της στην Αμερική, και στους νέους, ευκατάστατους εργοδότες της. Αν και η απουσία του γιού που έχει αφήσει πίσω την έχει κυριεύσει, ελπίζει η νέα της δουλειά να αλλάξει τη ζωή της, όμως η άστατη ατμόσφαιρα του καινούργιου της σπιτικού τής δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη σύγχυση. Και ενώ πλησιάζει η ώρα της άφιξης του γιου στη χώρα, μια βίαιη παρουσία αρχίζει να εισβάλλει τόσο στα όνειρα της όσο και στη πραγματικότητα, απειλώντας το αμερικανικό ονειρο που σχεδιάζει με επιμέλεια. Ένα υπαρξιακό –πλην άκρως ερωτικό– πυρετώδες όνειρο που εξελίσσεται σε εφιάλτη.

Η ταινία προβάλλεται στο τμήμα "Round Midnight".

"Αγριολούλουδα" ("Wild Flowers", Χάιμε Ροσάλες)

wild_flowers

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Χάιμε Ροσάλες ("Το Μυστικό της Πέτρα"), βάζει την υπογραφεί του σε ένα δράμα όπου σμίγουν το ρομάντζο με την υπαρξιακή αναζήτηση. Ηρωίδα του είναι μια 22χρονη μητέρα δύο παιδιών, η οποία ερωτεύεται κεραυνοβόλα έναν άντρα ο οποίος παρόλο που είναι τρυφερός μαζί της, κρύβει ορισμένες προβληματικές πτυχές του χαρακτήρα του. Καθώς ο χρόνος που περνούν μαζί αυξάνεται, η νεαρή γυναίκα αναρωτιέται εάν πρέπει να είναι μαζί του και κατ' επέκταση, εάν ο σκοπός της ζωής της εξαρτάται από κάτι ολότελα διαφορετικό.

Η ταινία προβάλλεται ως ειδική προβολή.

"Τη Νύχτα οι Γάτες γίνονται Λεοπαρδάλεις" ("De Noche los Gatos son Pardos", Βάλεντιν Μερτς)

de_noche_los_gatos_son_pardos2
Ένα κινηματογραφικό συνεργείο βρίσκεται εν μέσω γυρισμάτων μιας ταινίας εποχής, όταν ο Βάλεντιν, ο σκηνοθέτης, εξαφανίζεται ξαφνικά. Ενώ η τοπική αστυνομία ξεκινά τις έρευνες, το γύρισμα της ταινίας συνεχίζεται αλλά παίρνει παράξενες διαστάσεις. Ο Ρόμπιν, ο εικονολήπτης και εραστής του σκηνοθέτη, ακολουθεί μια υπόσχεση που έδωσε στον Βάλεντιν και φτάνει στο Μεξικό, στις όχθες του Ειρηνικού Ωκεανού. Μια ξέφρενη, παιχνιδιάρικη, αισθησιακή ταινία πέρα από τα κινηματογραφικά είδη μάς συστήνει το ταλέντο ενός αληθινού νέου οραματιστή.

Η ταινία προβάλλεται στο τμήμα "Round Midnight".

Όλοι ξέρουμε ότι φεστιβάλ χωρίς τα πριν και τα μετά των προβολών είναι πάντα μισό φεστιβάλ. Δείτε τις επιλογές μας για να απολαύσετε την πόλη στα καλύτερά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.