Οι προβολές της έκθεσης "The Sea Around Us" μάς προσκαλούν να αποβιβαστούμε σε νέους τόπους

Ταινίες που προκαλούν τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα πλαισιώνουν την έκθεση στο χώρο Tavros.

The Sea around us

Η έκθεση που εστιάζει στη διαχρονική σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα ερευνώντας τον συνδετικό ιστό του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τα λιμάνια, το εμπόριο και τις ανθρώπινες μετακινήσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σειρά απο προβολές ταινιών σε επιμέλεια της Delphine Leccas. Η προβολή του πρώτου ντοκιμαντέρ (Exotica, Erotica, Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη), που θα πραγματοποιηθεί στον "Tavros" στις 26 Οκτωβρίου (8.30 μ.μ), αφηγείται τις εξομολογήσεις δύο πραγματικών προσώπων, του Γιώργου, ενός Έλληνα καπετάνιου και της Σάντυ, μιας Νοτιοαμερικανίδας σεξεργάτριας. Η θάλασσα αποκαλύπτεται εδώ ως τόπος φαντασιώσεων και επιθυμιών· ως φόντο αφόρητων πόθων που εκφράζονται μέσα από στοχαστικούς εσωτερικούς μονολόγους και συνοδεύονται από εικόνες ασύλληπτης ομορφιάς.

Η έκθεση "The Sea around us" αποτελείται από τρία αλληλένδετα κεφάλαια: 

  • Την παρουσίαση αρχειακού υλικού που απορρέει από μία διετή ιστορική-αρχιτεκτονική έρευνα για το ελληνικό αποτύπωμα στα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και δη της Οδησσού και της Μασσαλίας από το  Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
  • Μία εικαστική έκθεση που προσφέρει μία σύγχρονη ανάγνωση της θάλασσας και των λιμανιών, αναδεικνύοντας ζητήματα της θαλάσσιας και παραθαλάσσιας ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας με έργα καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Μάρκου, Jacob Moe, Hira Nabi, Ευτύχης Πατσουράκης, Γιώργος, Σαλαμέ, Lena-Maria Thuring.
  • ‘Ενα πλούσιο δημόσιο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από προβολές  ντοκιμαντέρ, ταινίες μυθοπλασίας και animation από την Πορτογαλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Αμερική, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία της γειτονιάς καθώς και ανοιχτές συζητήσεις και ομιλίες που θα θίγουν ζητήματα της θαλάσσιας οικονομίας, της ζωής στη θάλασσα καθώς και των περιβαλλοντικών προκλήσεων της.

Η οργανωτική ομάδα του The Sea Around Us αποτελείται από ιστορικούς της αρχιτεκτονικής και επιμελητές σύγχρονης τέχνης και κινηματογράφου, οι οποίοι έχουν εμπειρία στην διοργάνωση μεγάλης  κλίμακας πρότζεκτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν συνεργαστεί με πολλαπλουύς οργανισμούς και φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, η οργανωτική ομάδα απαρτίζεται από το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της  Αρχιτεκτονικής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) που θα παρουσιάσει την εκτενή έρευνά του, την Μαρία-Θάλεια Καρρά (Tavros/ locusathens) που επιμελείται  την εικαστική έκθεση και τις παράλληλες δράσεις μαζί με την ομάδα του ΤΑVROS, την Delphine Leccas (AIN) που επιμελείται το  πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών και τους Athens Superscript που επιμελούνται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα δημόσια σχολεία της γειτονιάς.

Erotica
© Πηνελόπη Μασούρη
Exotica, Erotica, Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη, 2015 

Πρόγραμμα προβολών

Οι ταινίες θα προβληθούν τις ακόλουθες Τετάρτες (8.30 μ.μ)
26/10, Exotica, Erotica, Etc. (2015, FR) της Ευαγγελίας Κρανιώτη

2/11, Leviathan (2012, UK-US) των Lucien Castaing-Taylor και Verena Paravel

23/11, FishTail (2015, PT) των Joaquim Pinto και Nuno Leonel

14/12, Scales (2019, UAE-IQ-SA) της Shahad Ameen

18/1, Kάλυμνος (1963, GR) του Βασίλη Ν. Μάρου

25/1, Dark Waters (1956, EG) του Youssef Chahine

Το πρόγραμμα προβολών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Make or Break και Koινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Chios Navigation Ltd, Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, Byzantine Maritime Corporation.

Αναξαγόρα 33, Ταύρος, 2103425360, tavros.space, info@tavros.space

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.