Η Μεγάλη Πόλη

3,5

Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βερολίνου για μια νεορεαλιστική καταγραφή της ινδικής πραγματικότητας η οποία εμπλουτίζεται συγκινητικά από πανανθρώπινα ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά διλήμματα.

H_megali_poli

Δημιουργός ο οποίος κράτησε πάντα την κάμερά του στο ύψος του ανθρώπου, ο Ινδός Σατγιαζίτ Ράι μπόλιασε τις ντοκιμαντερίστικες αλήθειες του ιταλικού νεορεαλισμού με ψυχολογικές δραματικές συγκρούσεις, αλλά και την ουμανιστική ματιά της ανατολίτικης βιοσοφίας. Η ακρίβεια των κοινωνικών παρατηρήσεών του και η σκηνοθετική λιτότητά του, η οποία συντονίζεται με την ανάσα των χαρακτήρων του, άνοιξαν το δρόμο για τις σύγχρονες αναζητήσεις ενός "σινεμά του πραγματικού" που δεν φοβάται τη συναισθηματική εμπλοκή.

Βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βερολίνου, η "Μεγάλη Πόλη" επιβεβαιώνει τα παραπάνω μέσα από τις δραματικές αλλαγές οι οποίες επέρχονται στην καθημερινότητα μιας μεσοαστικής, συντηρητικής οικογένειας της Καλκούτας όταν η νοικοκυρά σύζυγος ενός τραπεζικού υπαλλήλου αποφασίζει να βρει δουλειά. Ο πεθερός σοκάρεται, ο άντρας της είναι διστακτικός, αλλά καταλαβαίνει την ανάγκη του επιπλέον μισθού και ο μικρός γιος τους διαμαρτύρεται γιατί η μαμά του τον παραμελεί. Μια μελοδραματική συνθήκη η οποία στα χέρια του Ράι μετατρέπεται σε μια συναρπαστική "περιπέτεια δωματίου", η οποία πίσω από τη διεισδυτική καταγραφή της ινδικής πραγματικότητας αποκαλύπτει συγκινητικά και πανανθρώπινα ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά διλήμματα. Δέσμιοί τους, η αποφασιστική Αράτι και ο εγωιστικά πληγωμένος Σουμπράτα θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις ενός κόσμου που φεύγει (τα πεθερικά) και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός καινούριου που αναδύεται μέσα από την πολύβουη "Μεγάλη Πόλη".

Ινδία. Α/Μ. 1963. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μεγάλη Πόλη

Mahanagar
3,5
  • Δραματική
  • 1963
  • Διάρκεια: 136 '
  • Σατγιαζίτ Ράι

Η ζωή μιας μεσοαστικής οικογένειας της Καλκούτας αλλάζει δραματικά, όταν η νοικοκυρά σύζυγος ενός τραπεζικού υπαλλήλου αποφασίζει να βρει δουλειά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.