Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

2,5

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

H_kyria_Harris

Αμερικανός συγγραφέας με σειρά εκδοτικών μπεστ σέλερ ("Η αγριόχηνα"), εκ των οποίων το αθλητικό δράμα "Pride of the Yankees" με τον Γκάρι Κούπερ και η περιπέτεια καταστροφής "Το Ναυάγιο του Ποσειδώνα" μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο σινεμά, ο Πολ Γκάλικο είναι σε πολλούς γνωστός μέσα από τις περιπέτειες της κυρίας Χάρις. Ήταν μάλιστα τόσο θερμή η υποδοχή του "Mrs. 'Arris goes to Paris" (ή "Flowers for Mrs Harris") του 1958, ώστε ακολούθησαν άλλα τρία μυθιστορήματα που έστειλαν την καλόκαρδη Βρετανίδα καθαρίστρια έως και τη… Μόσχα.

Στην πρώτη αγγλόφωνη σινε-διασκευή του πρώτου βιβλίου της σειράς (έχουν προηγηθεί ένα τηλεοπτικό επεισόδιο και μια τηλεταινία με την Άντζελα Λάνσμπουρι) βρίσκουμε τη χήρα κυρία Χάρις να δουλεύει ως καθαρίστρια στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50. Περνώντας τις μέρες της ρουτινιάρικα, με λιγοστές εξόδους στην τοπική παμπ με τη φίλη της Βάιολετ, θα μαγευτεί ξαφνικά από ένα πανάκριβο φόρεμα Dior και θα κάνει σκοπό της ζωής της να το αποκτήσει. Αρχίζει λοιπόν να κάνει αιματηρές οικονομίες, αλλά ακόμα και με τη βοήθεια της τύχης το ποσό των 500 λιρών μοιάζει απλησίαστο.

Η σεναριακή μεταγραφή του Κάρολ Κάρτραϊτ ("Το Μυστικό της Μέιζι") και του σκηνοθέτη Άντονι Φάμπιαν ("Skin", "Louder Than Words") είναι πνευματώδης, αλλά και ηθελημένα παλιομοδίτικη, πιστή στο κλίμα των ελαφρών κωμωδιών της δεκαετίας του ’50. Συσσωρεύει συμπτώσεις, αγκαλιάζει ένα ελαφρά παραμυθένιο τόνο και παραδίδεται σε έναν ανίκατε μάχαν ρομαντισμό, διατηρώντας όμως ένα σπινθηροβόλο χιούμορ που δεν σ’ αφήνει να πάρεις τίποτα από τα τεκταινόμενα στα (απολύτως) σοβαρά. Εκτός από την απολαυστική Λέσλι Μάνβιλ ("Αόρατη Κλωστή"), η οποία παραδίδει εδώ ένα ρεσιτάλ κομψής και αεράτης κωμικής ερμηνείας.

Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Mrs. Harris Goes to Paris
2,5
  • Κομεντί
  • 2022
  • Διάρκεια: 115 '
  • Άντονι Φάμπιαν

Μια Βρετανίδα χήρα, η οποία δουλεύει ως καθαρίστρια στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50, μαγεύεται από ένα φόρεμα Dior και κάνει σκοπό της ζωής της να το αποκτήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.