Ένας Μεταφραστής

2

Ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα, το οποίο ηρωοποιεί μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία.

Enas_metafrastis

Ένα χρόνο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τέσσερις μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, η Κούβα δέχτηκε να προσφέρει ιατρική βοήθεια στα θύματά του, περιθάλποντας από το 1990 έως και το 2016 πάνω από 26.000 προσβληθέντες από ραδιενέργεια. Μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία την οποία περιγράφουν και ηρωοποιούν, χωρίς έντονους μελοδραματισμούς είναι η αλήθεια, οι πρωτοεμφανιζόμενοι αδελφοί Μπαριούσο. Η ιστορία της ταινίας, μάλιστα, δεν είναι άλλη απ’ αυτή του πατέρα τους Μανουέλ Μπαριούσο Αντίνο, ο οποίος εδώ μετονομάζεται σε Μαλίν. Έναν καθηγητή ρωσικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Αβάνας που μετατίθεται σε ένα νοσοκομείο της πόλης, αναλαμβάνοντας χρέη μεταφραστή στην παιδική πτέρυγα των θυμάτων του Τσερνομπίλ.

Η ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή των αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα στήνεται αρχικά πάνω στο ψυχολογικό τραύμα το οποίο προκαλεί στον Μαλίν η συναναστροφή του με ανήμπορα, συχνά ετοιμοθάνατα παιδιά και κατόπιν πάνω στην οικογενειακή κρίση την οποία προκαλεί η ολοένα αυξανόμενη συναισθηματική του υποχρέωση απέναντί τους. Το καθήκον τελικά υπερισχύει, κάνοντας το τίμημα ασήμαντο και το μάθημα ζωής αναντικατάστατο.

Κούβα, Καναδάς. 2018. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Μεταφραστής

Un Traductor
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 107 '
  • Σεμπαστιάν Μπαριούσο

Ένας καθηγητής ρωσικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Αβάνας μετατίθεται σε ένα νοσοκομείο της πόλης, αναλαμβάνοντας χρέη μεταφραστή στην παιδική πτέρυγα των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ, τα οποία έχουν έρθει στην Κούβα για ιατρική περίθαλψη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.