Ο Κύριος Αρκάντιν

4,5

Η μεγαλοφυία του Γουέλς μετατρέπει μια απλή ιστορία, παραλλαγή αυτής του «Πολίτη Κέιν», σε ένα απολαυστικά δαιδαλώδες και μπαρόκ φιλμ νουάρ πάνω στην αλήθεια, το ψέμα, τη μοίρα και τη πολιτικοκοινωνική μεταπολεμική πραγματικότητα.

O_kyrios_Arkantin

Δίπλα στους bigger than life γουελσικούς ήρωες που προκαλούν τη μοίρα τους και συντρίβονται απ’ αυτήν, όπως ο Τσαρλς Φόστερ Κέιν, ο Μάκβεθ, ο σερίφης Κουίνλαν ή ο Οθέλλος, ξεχωριστή θέση κρατά ο Γκρέγκορι Αρκάντιν. Ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας με αδυναμία στην κόρη του, την οποία φλερτάρει ο τυχοδιώκτης Βαν Στράτεν. Ο Αρκάντιν τον προσλαμβάνει για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του, οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον.

Η κινηματογραφική μεγαλοφυία του Γουέλς μετατρέπει μια απλή ιστορία, παραλλαγή αυτής του "Πολίτη Κέιν", σε ένα απολαυστικά μυστηριώδες και μπαρόκ φιλμ νουάρ με αύρα φαντασμαγορικού παραμυθιού. Η δαιδαλώδης διαδρομή του ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα ξεγυμνώνει έναν ακόμα ήρωα που αναμετράται, σαν σύγχρονος ημίθεος, με τη μοίρα του, μια μοίρα δεμένη με την πολιτικοκοινωνική μεταπολεμική πραγματικότητα. Σ’ αυτήν η εξουσία των ισχυρών είναι πλέον απόλυτα ανεξέλεγκτη, με τον Γουέλς να προσδίδει στην πικρή διαπίστωσή του στοιχεία σύγχρονης τραγωδίας σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του.

A/M. Γαλλία, Ισπανία. 1955. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Αρκάντιν

Mr. Arkadin
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1955
  • Διάρκεια: 93 '
  • Όρσον Γουέλς

Ο Βαν Στράτεν, ένας τυχοδιώκτης που φλερτάρει την κόρη του Αρκάντιν, ενός πάμπλουτου κροίσου, προσλαμβάνεται από τον τελευταίο για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του. Οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει δολοφονούνται και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.