Η Γιορτή της Μπαμπέτ

3,5

Τρυφερή ματιά, ζωηροί χαρακτήρες, χαλαρό χιούμορ, πικάντικες λεπτομέρειες και ένας ύμνος στις (αντι-προτεσταντικές) «υλικές» απολαύσεις.

i_giorti_tis_babet

Δυο χρόνια μετά το βραβευμένο με εφτά Όσκαρ "Πέρα Από την Αφρική", ένα ακόμα λογοτεχνικό έργο της Κάρεν Μπλίξεν παίρνει το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη, για να κερδίσει κι αυτό αμέσως μετά το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Οι στιβαρές ιστορίες της Δανέζας συγγραφέως αποτελούν προφανώς ένα πρώτης τάξεως βασικό κινηματογραφικό υλικό, το οποίο εδώ ο πολύπειρος, αλλά κυρίως τηλεοπτικός Γκάμπριελ Άξελ εκμεταλλεύεται με τον ιδανικότερο τρόπο.

Πρώτα αποτυπώνει με ρεαλισμό την ατμόσφαιρα ενός ψαροχωριού στη Δανία του 19ου αιώνα και κατόπιν, ξεκινώντας με ένα φλας μπακ και αφήγηση off, μας αφηγείται το πώς οι δυο καλόκαρδες κόρες ενός αυστηρού πάστορα έμειναν ανύπαντρες, μεγαλωμένες μακριά από τις χαρές της ζωής. Μικρές, έξυπνα στημένες σκηνές, χαλαρό χιούμορ και μετρημένη συγκίνηση, μέχρι τον ερχομό της Γαλλίδας Μπαμπέτ, φυγάδας της παρισινής Κομούνας. Η σχέση των τριών γυναικών περιγράφεται λιτά, ανάλαφρα και καίρια, μέχρι που η ταινία μπαίνει στην τελική της ευθεία - το απολαυστικό γεύμα που ετοιμάζει η Μπαμπέτ για να ευχαριστήσει τις αδελφές που την περιέθαλψαν. Τρυφερή ματιά, ζωηροί χαρακτήρες, πικάντικες λεπτομέρειες και ένας ύμνος στις (αντι-προτεσταντικές) "υλικές" απολαύσεις συνθέτουν το νοστιμότερο δείπνο που μας έχει σερβίρει το σινεμά.

Δανία. 1987. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Γιορτή της Μπαμπέτ

Babettes Gæstebud / Babette’s Feast
3,5
  • Κοινωνική
  • 1987
  • Διάρκεια: 102 '
  • Γκάμπριελ Αξελ

Η Μπαμπέτ είναι μια Γαλλίδα η οποία μετά τα γεγονότα της Κομμούνας βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι δύο Δανών γεροντοκόρων που ζουν σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι. Ζει μαζί τους για χρόνια ως οικονόμος και όταν κερδίσει το λαχείο θα ξοδέψει όλη την περιουσία της για να ετοιμάσει ένα αξέχαστο ευχαριστήριο γεύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".