Μερικοί το Προτιμούν Καυτό

5

Η σπουδαιότερη ίσως χολιγουντιανή κωμωδία του ομιλούντος είναι ένα ανατρεπτικό, αστείο και απολαυστικό παιχνίδι αντιστροφής των ρόλων αρσενικού-θηλυκού, βασισμένο στις πολλαπλές έννοιες της μεταμφίεσης.

Merikoi_to_protimoun_kafto

Διασκευάζοντας με τον μόνιμο συνσεναριογράφο του Άι Έι Ελ Ντάιμοντ τη γαλλική ταινία "Fanfare d'Amour" (1935) του Ρισάρ Ποτιέ, η οποία γνώρισε ένα γερμανικό ριμέικ το 1951, ο Μπίλι Γουάιλντερ δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με την ιστορία δύο μουσικών που γίνονται μάρτυρες ενός φονικού της μαφίας και για να γλιτώσουν μεταμφιέζονται σε γυναίκες, ακολουθώντας μέχρι το Μαϊάμι ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα. Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ ("Όσα Παίρνει ο Άνεμος") τον συμβούλευσε να μη συνδυάσει πολυβόλα και cross dressing σε μία ταινία, αλλά ο Γουάιλντερ τον διέψευσε με τον ηχηρότερο τρόπο, στήνοντας ένα περιπετειώδες, ανατρεπτικό, αστείο και απολαυστικό παιχνίδι αντιστροφής ρόλων, βασισμένο στις πολλαπλές έννοιες της μεταμφίεσης – που, όπως και στον Σαίξπηρ, καλύπτει και συγχρόνως απελευθερώνει ένστικτα και επιθυμίες. Οι διαρκείς αλλαγές ταυτοτήτων τις οποίες υιοθετούν οι χαρακτήρες (οι δύο μουσικοί υποδύονται τις γυναίκες, ο Τζο τον εκατομμυριούχο, η Σούγκαρ Κέιν την κοσμική κυρία) γεννούν απανωτές παρεξηγήσεις και διαδοχικά γκαγκ, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το ένα φύλο να πλησιάσει/κατανοήσει το άλλο. Στο τέλος, η θρυλική πλέον ατάκα "nobody’s perfect" (το κορυφαίο κινηματογραφικό punchline) ολοκληρώνει το απίθανο αυτό μπέρδεμα συναισθημάτων και πόθων με τον πιο απρόοπτο τρόπο, αποκαλύπτοντας αφοπλιστικά όλες τις διαδρομές της ερωτικής επιθυμίας.


Θεωρούμενο πλέον η σπουδαιότερη χολιγουντιανή κωμωδία του ομιλούντος, το "Μερικοί το Προτιμούν Καυτό" γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία (τρίτη ταινία της χρονιάς πίσω από τα "Μπεν Χουρ" και "Η Ωραία Κοιμωμένη") και απέσπασε το Όσκαρ κοστουμιών και άλλες πέντε υποψηφιότητες, δύο εκ των οποίων για τον ίδιο τον Γουάιλντερ (σκηνοθεσίας και σεναρίου).

Α/Μ. ΗΠΑ. 1959. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Μερικοί το Προτιμούν Καυτό

Some Like it Hot
5
  • Κωμωδία
  • 1959
  • Διάρκεια: 120 '
  • Μπίλι Γουάιλντερ

Στο Σικάγο της ποταπαγόρευσης, δυο απένταροι μουσικοί γίνονται μάρτυρες μιας γκανγκστερικής σφαγής. Για να γλιτώσουν τη ζωή τους, αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε γυναίκες και να φύγουν για το Μαϊάμι μαζί μ’ ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".