Δωμάτιο 108

2,5

Πολιτικό θρίλερ έντονου ψυχολογικού μυστηρίου, το οποίο σταδιακά υποχωρεί (προς τη φλυαρία) για χάρη μιας όχι απόλυτα ξεκάθαρης αλληγορίας.

Domatio_108

Ποιος είναι ο εχθρός (l’ennemi) του πρωτότυπου τίτλου της ταινίας μάς ρωτά ο Στεφάν Στρεκέρ, παρασύροντάς μας στον κόσμο του Λουί Ντιριέ: του ανερχόμενου Βέλγου πολιτικού ο οποίος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τον θαρραλέο, αντισυμβατικό λόγο του και κάνει σύντομες διακοπές με τη γυναίκα του Μαεβά σε ένα φλαμανδικό θέρετρο. Η μεταξύ τους σχέση είναι έντονη, εκείνη μοιάζει να μην έχει αφήσει πίσω της μια αισθηματική υπόθεση του παρελθόντος και ο Λουί ζηλεύει παθολογικά. Όταν λοιπόν η Μαεβά βρεθεί νεκρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, εκείνος δηλώνει πως αυτοκτόνησε, χωρίς όμως να είναι απόλυτα σίγουρος για το τι συνέβη.  


Η ταινία του Στρεκέρ ξεκινάει σαν ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, το οποίο τυλίγει με μυστήριο τον βασικό ήρωά του. Έναν γαλλόφωνο σταρ της πολιτικής που υπερασπίζεται με πύρινους λόγους τους απλούς εργάτες ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζών, αρνείται όμως να μάθει και να μιλήσει φλαμανδικά, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το μισό Βέλγιο το οποίο δεν τον ψηφίζει. Μια καθόλου ασήμαντη λεπτομέρεια, την οποία ο Στρεκέρ τονίζει ξανά και ξανά, "περικυκλώνοντας" τον Λουί με έναν διχασμένο κόσμο αντιφατικών πληροφοριών κι αντικρουόμενων συμφερόντων. Έναν κόσμο προσωπείων (οι προς έκθεση μάσκες) που αποκρύπτουν την αλήθεια, η οποία όσο πιο πολλές πληροφορίες παίρνουμε για το παρελθόν του Λουί, τόσο πιο θολή κι αόριστη γίνεται. Όμως, αργή και χτισμένη με αμφιβολίες, η πορεία προς τη λύση του μυστηρίου γίνεται σταδιακά όλο και πιο φλύαρη, θυσιάζοντας τα στοιχεία του θρίλερ προς χάρη της σκιαγράφησης ενός ενδιαφέροντος σκοτεινού ψυχολογικού πορτρέτου και μιας όχι απόλυτα ξεκάθαρης αλληγορίας.

Βέλγιο, Γαλλία. 2020. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: FILMTRADE

Περισσότερες πληροφορίες

Δωμάτιο 108

L' Ennemi
2,5
  • Θρίλερ
  • 2020
  • Διάρκεια: 105 '
  • Στεφάν Στρεκέρ

Ο εξέχων πολιτικός Λουί Ντιριέ κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γυναίκα του, η οποία βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους. Μια φρενίτιδα ξεσπά στα μέσα ενημέρωσης, αλλά κανείς δεν ξέρει αν είναι πραγματικά αθώος ή ένοχος. Ίσως ούτε καν ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.