Η Ώρα των Φούρνων

2,5

Στρατευμένο χρονικό που αναλύει μαρξιστικά την ταραγμένη περίοδο 1945-70, υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη φιγούρα του Χουάν Περόν και ονειρεύεται μια προλεταριακή εξέγερση που δεν ήρθε ποτέ.

H_ora_ton_fournon2

Η "Ώρα των Φούρνων" δανείζεται τον τίτλο της από τη φράση του Κουβανού επαναστάτη Χοσέ Μαρτί, την οποία επανέλαβε ο Τσε Γκεβάρα, "είναι η ώρα για τους φούρνους και δεν θα φανεί παρά μόνο φως". Κινηματογραφικό παιδί του καιρού της, αντανακλά ξεκάθαρα το επαναστατικό πνεύμα της δεκαετίας του ’60, αναλύοντας με μαχητική διάθεση τη μεταπολεμική πολιτική πραγματικότητα στην Αργεντινή και τη σχέση της με εκείνη της Λατινικής Αμερικής και των διεθνών αντιαποικιακών κινημάτων.

Οι Οκτάβιο Γκετίνο και Φερνάντο Σολάνας (γνωστός μας από τα κατοπινά "Το Τανγκό του Έρωτα" και "Ο Νότος") χωρίζουν την τετράωρη ταινία τους σε τρία μέρη και ξεκινούν αναλύοντας με μαρξιστική αφοσίωση την ταραγμένη περίοδο 1945-70, εστιάζοντας στην αμφιλεγόμενη φιγούρα του Χουάν Περόν, τον οποίο υπερασπίζονται ως τον μοναδικό πολιτικό που, παρά τις αντιφάσεις του, αντιστάθηκε στη λαίλαπα της νεοαποικιοκρατίας με εθνική συνείδηση και χειροπιαστά, έστω και προσωρινά, αποτελέσματα. Το υπόλοιπο στρατευμένο χρονικό προσφέρει λίγο-πολύ γνωστές πληροφορίες και συγκινεί (μελαγχολικά πλέον) με τον επαναστατικό οίστρο του, οραματιζόμενο μια προλεταριακή εξέγερση που δεν ήρθε ποτέ.

Α/Μ. Αργεντινή. 1968. Διάρκεια: 244΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ώρα των Φούρνων

La Hora de los Hornos
2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1968
  • Διάρκεια: 244 '
  • Οκτάβιο Γκετίνο

Η μεταπολεμική πολιτική πραγματικότητα στην Αργεντινή και η σχέση της με εκείνη της Λατινικής Αμερικής και των διεθνών αντιαποικιακών κινημάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.