Έγκλημα στον Νείλο

2

Με μικρές αφηγηματικές παρεμβάσεις ο Κένεθ Μπράνα προσπαθεί μάταια να νοστιμίσει την κουραστικά πατροπαράδοτη σινε-συνταγή «από μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι».

death_on_the_nile_kritiki

Έχοντας επιλύσει επιτυχημένα (350 εκατομμύρια δολάρια παγκόσμιες εισπράξεις) το "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές" (2017), ο Ηρακλής Πουαρό του Κένεθ Μπράνα αναμετριέται τώρα με ακόμα έναν φονικό γρίφο. Προσκεκλημένος σε κρουαζιέρα στον ποταμό Νείλο για το μήνα του μέλιτος μιας πλούσιας νεαρής κληρονόμου, θα κληθεί να διαλευκάνει ένα καλοσχεδιασμένο έγκλημα, το οποίο όλοι οι επιβαίνοντες στο μικρό πλοίο θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει.

Αν και δεν ξεφεύγει από τη συνταγογραφημένη τεχνική της, το δημοσιευμένο το 1937 "Έγκλημα στον Νείλο" είναι ένα από τα πιο καλογραμμένα αινίγματα της Αγκάθα Κρίστι, γι’ αυτό και διασκευάστηκε κινηματογραφικά το 1978 από τον Τζον Γκιλέρμιν με τον Πίτερ Ουστίνοφ στο ρόλο του δαιμόνιου Βέλγου ντετέκτιβ. Τι παραπάνω μπορεί να προσθέσει ο πολύς Κένεθ Μπράνα;

"Αν και ανάλαφρη, η μουσική σας κρύβει μέσα της κάτι το τραγικό", λέει κάποια στιγμή στην τραγουδίστρια Σαλόμι Ότερμπορν ο Πουαρό, μεταφέροντας το πνεύμα με το οποίο ο Βρετανός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής προσπαθεί να νοστιμίσει την κουραστικά πατροπαράδοτη σινε-συνταγή "από μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι". Οι μικρές αφηγηματικές παρεμβάσεις του επιχειρούν να δώσουν ένα ελάχιστο ψυχολογικό βάθος στον συμπαθητικά αλαζόνα, ιδιοφυή, εμμονοληπτικό και δίκαιο ντετέκτιβ, ενώ διαρκείς υπενθυμίσεις (το μουστάκι, τα υποποτάμια πλάνα) μας στρέφουν την προσοχή σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στο προφανές και το απόκρυφο, το φαίνεσθαι και το είναι. Κάτι το οποίο αφορά και την "αληθινή" ταυτότητα όλων των αθώων και ενόχων χαρακτήρων, οι οποίοι, όμως, παραμένουν στο δισδιάστατο επίπεδο της γραφικής καρικατούρας, πρωταγωνιστές σε ένα ακόμα all star cast, κοσμοπολίτικο και ετοιμοπαράδοτο whodunit.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Έγκλημα στον Νείλο

Death on the Nile
2
  • Θρίλερ
  • 2022
  • Διάρκεια: 127 '
  • Κένεθ Μπράνα

Προσκεκλημένος σε κρουαζιέρα στον ποταμό Νείλο για το μήνα του μέλιτος μιας πλούσιας νεαρής κληρονόμου, θα κληθεί να διαλευκάνει ένα καλοσχεδιασμένο έγκλημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.