M*A*S*H

3,5

Μια ριζοσπαστική στη φόρμα της αντιπολεμική κωμωδία, η οποία επενδύει στον απίθανο σουρεαλισμό για να καταγγείλει τον παραλογισμό της βίας και την αδιαφορία απέναντι στην αδικία.

M*A*S*H

Λέγεται συχνά πως το χιούμορ ξορκίζει το κακό. Χωράνε, όμως, πλάκες με τη φρίκη του πολέμου; Ο κινηματογράφος έχει απαντήσει δεκάδες φορές καταφατικά, αλλά κανείς δεν το έχει κάνει με τον τρόπο του αμίμητου Ρόμπερτ Όλτμαν, ο οποίος εμπνεύστηκε το «M.A.S.H.» όσο μαινόταν ο άσκοπος πόλεμος του Βιετνάμ. Η ταινία, ωστόσο, διαδραματίζεται είκοσι χρόνια νωρίτερα, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα «εξήγαγαν δημοκρατία» στην Κορέα. Εκεί, μια ομάδα χειρουργών-στρατιωτών, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη φρίκη των αιματοχυσιών, περνά το χρόνο της φλερτάροντας, πίνοντας και, ενίοτε, κάνοντας επεμβάσεις σε τραυματίες.

M*A*S*H - εικόνα 1

Με όπλο το ακραίο σουρεαλιστικό χιούμορ, δημιουργούν μια αόρατη ασπίδα προστασίας από το μέτωπο και όσα συμβαίνουν στο ιατρείο τους• κυνικά αστεία ανταλλάσσονται πάνω από ανοιχτά κορμιά στα χειρουργεία, αλλά ποτέ δεν ακούγεται ούτε ένας πυροβολισμός. Συνάμα, η απείθειά τους απέναντι στον πόλεμο μεταφράζεται και σε έναν συνολικό αντικομφορμισμό, απέναντι στην εξουσία, τη θρησκεία, τη σεξουαλική καταπίεση. Ο Όλτμαν, έτσι, κατασκευάζει ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική γλώσσα –ακόμα και τις στιγμές που το χιούμορ της μετα-ειρωνείας ξεφεύγει όσον αφορά τους γυναικείους χαρακτήρες– και υπογράφει έναν σαρδόνιο αντιπολεμικό ύμνο.

ΗΠΑ. 1970. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

M.A.S.H

3,5
  • Κωμωδία
  • 1970
  • Διάρκεια: 116 '
  • Ρόμπερτ Όλτμαν

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας,μια ομάδα Αμερικανών χειρουργών-στρατιωτών, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη φρίκη των αιματοχυσιών, περνά το χρόνο της φλερτάροντας, πίνοντας και, ενίοτε, κάνοντας επεμβάσεις σε τραυματίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/05/2024

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.