Η Νύχτα των Βρικολάκων

3,5

Ο κινηματογραφικός μύθος του Δράκουλα παρωδείται ξεκαρδιστικά σε μια στιλάτη κωμωδία τρόμου με ψυχαναλυτικές αναφορές και εύστοχα σχόλια για τη διαφορετικότητα. Ο Πολάνσκι έχει κέφια, αλλά η πεσιμιστική οπτική του παραμένει προφητικά (για τη δεκαετία του ’60) σταθερή.

Η Νύχτα των Βρικολάκων

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Ρομάν Πολάνσκι είχε εγκαταλείψει την Πολωνία («Μαχαίρι στο Νερό») κι είχε αρχίσει να βάζει στη Μεγάλη Βρετανία («Αποστροφή», «Η Νύχτα των Δολοφόνων») τα θεμέλια μιας φιλμογραφίας που κοιτά με κυνισμό και απαισιοδοξία τα ανθρώπινα πάθη, σκηνοθετημένα πάντα με μια κομψότατη βιρτουοζιτέ. Πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ για το «Μωρό της Ρόζμαρι», θρίλερ το οποίο θα τον καθιερώσει παγκοσμίως, θα υπογράψει ως πρώτη έγχρωμη ταινία του μια κωμωδία τρόμου η οποία παρωδεί διασκεδαστικά τον κινηματογραφικό μύθο του Δράκουλα, με άμεσες αναφορές στο ύφος των horror classics της Hammer Films.

Έτσι, τη θέση του καθηγητή Βαν Χέλσινγκ παίρνουν εδώ δύο γκαφατζήδες βαμπιροκυνηγοί, ο υπέργηρος καθηγητής Αμπρόνσιους και ο αφελής βοηθός του Άλφρεντ, οι οποίοι φτάνουν σε ένα ορεινό χωριό των Καρπαθίων αναζητώντας βρικόλακες. Εκεί ο τελευταίος θα ερωτευτεί την όμορφη κόρη του Εβραίου ταβερνιάρη, την οποία θα απάγει ο απέθαντος κόμης Κρόλοκ. Στο κατόπι του, οι δύο ήρωες θα οδηγηθούν στον απομονωμένο πύργο του, αντιμέτωποι με μια στρατιά πλασμάτων της νύχτας. Οι σταθερές και οι κώδικες των βαμπιρικών ταινιών ανατρέπονται ξεκαρδιστικά από έναν παιχνιδιάρη Πολάνσκι, ο οποίος μοιράζει ισορροπημένα το ύφος του ανάμεσα στη φαρσική κωμωδία και την καθαρή ταινία τρόμου. Δεν λείπουν οι τολμηρά αστείες ψυχαναλυτικές αναφορές και τα εύστοχα σχόλια για τη διαφορετικότητα, την οποία ο Άλφρεντ θα οικειοποιηθεί τελικά με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο. Ο Πολάνσκι έχει κέφια, αλλά η πεσιμιστική οπτική του παραμένει κι εδώ προφητικά (για τη δεκαετία του ’60) σταθερή, προοικονομώντας τα σκοτεινά 70s και το «θρίαμβο του κακού» στο αμερικανικό σινεμά.

ΗΠΑ. 1967. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Νύχτα των Βρικολάκων

THE FEARLESS VAMPIRE KILLERS
3,5
  • Κωμωδία
  • 1967
  • Διάρκεια: 108 '
  • Ρομάν Πολάνσκι

Σε ένα ορεινό χωριό των Καρπαθίων δύο γκαφατζήδες βαμπιροκυνηγοί, ο καθηγητής Αμπρόνσιους και ο αφελής βοηθός του Άλφρεντ, έρχονται αντιμέτωποι με τον παντοδύναμο βρικόλακα κόμη Κρόλοκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".