Το Νησί των Ψεμάτων

2

Τίμια, αλλά άτολμη προσπάθεια αναπαράστασης ενός πραγματικού γεγονότος κάτω από το πρίσμα της πολιτικοκοινωνικής κριτικής.

Το Νησί των Ψεμάτων

Τι πραγματικά συνέβη τα ξημερώματα της 2ας Ιανουαρίου του 1921 λίγο έξω από το νησί Σάλβορα της ισπανικής Γαλικίας, όταν το Σάντα Ισαμπέλ βυθίστηκε αύτανδρο παρασύροντας στο βυθό 213 επιβάτες; Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Πάουλα Κονς εστιάζει στις τρεις νησιώτισσες που βγήκαν με τη βάρκα τους στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και κατάφεραν να περισώσουν 56 ναυαγούς.

Ανακηρύσσονται έτσι σε εθνικές ηρωίδες, αλλά ένας δημοσιογράφος υποψιάζεται πως κρύβουν κάποιο μακάβριο μυστικό, σε μια τίμια, αλλά άτολμη προσπάθεια αναπαράστασης ενός πραγματικού γεγονότος κάτω από το πρίσμα της πολιτικοκοινωνικής κριτικής. Στιβαρές ερμηνείες και επιβλητικά τοπία, αλλά το δύσκαμπτο δράμα δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από μια συγκρατημένη, τηλεοπτική (και φεμινιστική) λογική, η οποία δεν πριμοδοτεί ούτε την τραγική διάστασή του ούτε το αγωνιώδες μυστήριο.

Σκηνοθεσία: Πάουλα Κονς. Πρωταγωνιστούν: Νερέα Μπάρος, Βικτόρια Τεϊχέιρο, Άνα Ότσα, Ντάριο Γκραντινέτι. Ισπανία, Αργεντινή. 2020. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Νησί των Ψεμάτων

La Ιsla de las Μentiras
2
  • Θρίλερ
  • 2020
  • Διάρκεια: 93 '
  • Πάουλα Κονς

Στις 2 Ιανουαρίου του 1921 το Σάντα Ισαμπέλ βυθίζεται έξω από το ισπανικό νησί Σάλβορα, παρασύροντας στο βυθό 213 επιβάτες. Οι τρεις νησιώτισσες που βγήκαν με τη βάρκα τους να περισώσουν τους ναυαγούς ανακηρύσσονται σε εθνικές ηρωίδες, αλλά ένας δημοσιογράφος υποψιάζεται πως κρύβουν κάποιο μακάβριο μυστικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.