Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ

2

By the book βιογραφία μιας μυθιστορηματικής προσωπικότητας, συνδεδεμένη με τη συστημική καταπίεση των Μαύρων στις μεταπολεμικές ΗΠΑ.

Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ

Διπλά υποψήφιος για Όσκαρ με τη «Μονάκριβη» (2009), ο Λι Ντάνιελς είναι ένας από τους πρώτους «ακτιβιστές» του μοντέρνου –μετα-Σπάικ Λι εποχής– Χόλιγουντ γύρω από θέματα της αφροαμερικανικής μειονότητας. Θαρραλέος όσο και διδακτικός («Ο Μπάτλερ», 2013), εμμένει στο καταγγελτικό ύφος του, βιογραφώντας τώρα μια εμβληματική προσωπικότητα της μπλουζ μουσικής, η ζωή της οποίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συστημική καταπίεση των Μαύρων στις μεταπολεμικές ΗΠΑ.

Το «Η Κυρία Τραγουδάει τα Μπλουζ» έφερε το 1972 μια οσκαρική υποψηφιότητα πρώτου ρόλου στην ποπ σταρ Νταϊάνα Ρος, η οποία ενσάρκωσε με πάθος τη θρυλική Μπίλι Χολιντεϊ σε ένα αμβλύ, ξεπερασμένο πια biopic του Σίντνεϊ Φιούρι. Η ταινία έθιγε απλά τα ανάλογα πολιτικοινωνικά θέματα, ο Ντάνιελς όμως εστιάζει έντονα σ’ αυτά, βγάζοντας εκτός κάδρου τα ταραγμένα νεανικά χρόνια της Lady Day. Ξετυλίγει το νήμα της ιστορία της από το 1947, όταν εκείνη μπαίνει στο στόχαστρο των ρατσιστών επικεφαλής του FBI, επιμένοντας να συμπεριλαμβάνει στο ρεπερτόριό της το «απαγορευμένο» «Strange Fruit», του οποίου οι στίχοι αναφέρονται στο λιντσάρισμα ενός Αφροαμερικανού.

Ευάλωτη ως εθισμένη στην ηρωίνη, η Χόλιντεϊ αποτελεί εύκολο στόχο για τους ομοσπονδιακούς πράκτορες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να την ενοχοποιήσουν για κατοχή ναρκωτικών. Έτσι, ο νεαρός και όμορφος Αφροαμερικανός στρατιώτης Τζίμι Φλέτσερ, που παρουσιάζεται ως μουσικός λάτρης της, ακολουθεί στην πραγματικότητα τις εντολές του προϊσταμένου του, του διαβόητα μισαλλόδοξου Χάρι Άσλινγκερ.

Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ - εικόνα 1

Ο Ντάνιελ ανοίγει το biopic manual μιας τυπικής χολιγουντιανής παραγωγής, προσεγμένης και διδακτικής, που παρά την πιο ελεύθερη γλώσσα και τη ρεαλιστικότερη απεικόνιση της χρήσης ναρκωτικών δεν διαφέρει στην κινηματογραφική ουσία από την «Κυρία…» του Φιούρι. Ούτε φυσικά από εκείνη των πρόσφατων «Η Θρυλική Μα Ρέινι» ή «Μια Νύχτα στο Μαϊάμι», δράματα βασισμένα σε αληθινά περιστατικά αφροαμερικανικής διεκδίκησης δικαιωμάτων με ατού την αναπαράσταση εποχής και τις δυναμικές ερμηνείες. Όπως αυτή της εντυπωσιακά πειστικής Άντρα Ντέι, βραβευμένης με Χρυσή Σφαίρα και υποψήφιας για Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου.

ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 126΄.Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ

The United States vs. Billie Holiday
2
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 126 '
  • Λι Ντάνιελς

Το 1947 η Μπίλι Χόλιντεϊ μπαίνει στο στόχαστρο του FBI, καθώς επιμένει να τραγουδάει το «Strange Fruit», του οποίου οι στίχοι αναφέρονται στο λιντσάρισμα ενός Αφροαμερικανού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.