Οι Βιτελόνοι

3,5

Η πρώτη καθαρά φελινική δημιουργία, βραβευμένη Αργυρό Λιοντάρι του φεστιβάλ Βενετίας και υποψήφια για Όσκαρ σεναρίου.

Οι Βιτελόνοι

Η πρώτη ώριμη φελινική δημιουργία εμπνέεται από τα νεανικά χρόνια του σκηνοθέτη στο Ρίμινι και αφηγείται την «κρίση ενηλικίωσης» πέντε βιτελόνι («παχιά μοσχάρια» στην τοπική διάλεκτο). Αργόσχολων νεαρών της επαρχίας που ζουν μια παρατεταμένη εφηβεία εις βάρος των οικογενειών τους και ξαφνικά καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους.

Αν και η ταινία παραμένει προσηλωμένη στην αισθητική του νεορεαλισμού, δεν ακολουθεί πιστά τα δραματουργικά πρότυπά του. Διαθέτει μια, χαλαρής δομής, ψηφιδωτή αφήγηση και νοσταλγικό χιούμορ, αποστασιοποιημένη σκηνοθεσία, αλλά κι ένα λυρισμό με ποιητικές διαστάσεις και πικρή ανθρωπιά (η αριστουργηματική τελευταία σκηνή της αναχώρησης του Μοράλντο). Ο Φελίνι εκμεταλλεύεται στο έπακρο το φυσικό ντεκόρ της παραθαλάσσιας κωμόπολης όπου η αντροπαρέα σκοτώνει το χρόνο της, μια χούφτα χαρακτήρες τους οποίους δεν κατακρίνει, αντίθετα συμπονά και κατανοεί βαθιά.

Μια συγκινητική και μοντέρνα, στην εποχή της, καταγραφή της ζωής στην επαρχιακή Ιταλία του μεσοπολέμου, που άνοιξε το δρόμο της διεθνούς καταξίωσης για τον διάσημο σκηνοθέτη, αποσπώντας το Αργυρό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας και μια οσκαρική υποψηφιότητα σεναρίου.

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι. Πρωταγωνιστούν: Αλμπέρτο Σόρντι, Φράνκο Φαμπρίτσι, Λεοπόλντο Τριέστε, Φράνκο Ιντερλέγκι. Α/Μ. Ιταλία, Γαλλία. 1953. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Βιτελόνοι

I Vitelloni
3,5
  • Δραματική
  • 1953
  • Διάρκεια: 109 '
  • Φεντερίκο Φελίνι

Σε μια παραθαλάσσια ιταλική πόλη, πέντε αργόσχολοι νέοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.