Μαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο

2

Ένα άνισο, τηλεγραφικής λογικής φιλμ που αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στο μέγεθος και τον ασύγκριτο αντίκτυπο της δουλειάς μιας πρωτοπόρου επιστήμονος.

Μαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο

Είναι εντυπωσιακό πώς μια σκηνοθέτιδα με αποδεδειγμένο ταλέντο και ξεχωριστή φαντασία όπως η Μαριάν Σατραπί («Persepolis», «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα») παραδίδει μια τόσο άνοστη ταινία για τη ζωή και το έργο μιας πρωτοπόρου όπως η Μαρί Κιουρί. Η κορυφαία επιστήμονας, που βραβεύτηκε με δύο Νόμπελ για τις ανακαλύψεις της, χρειάστηκε να δώσει συνεχείς μάχες για να αναγνωριστούν οι ιδέες της, αφού όλα τα εργαστήρια και τα πανεπιστήμια την απέκλειαν λόγω του φύλου της.

Η ευφυΐα, το πείσμα και η αταλάντευτη αυτοπεποίθηση της Κιουρί όμως διαφαίνονται ελάχιστα στην ταινία, κι αυτό χάρη στην Ρόζαμουντ Πάικ. Διότι κατά τ’ άλλα παρακολουθούμε μια τηλεγραφικής λογικής βιογραφία, η οποία δεν γνωρίζει πού να βάλει τελεία, θέλοντας να περάσει στα γρήγορα όλους τους σημαντικούς σταθμούς στη ζωή της Κιουρί, αλλά και να τονίσει τη γιγάντια προσφορά της στην ανθρωπότητα. Σε αυτήν τη λογική, η αφήγηση της Σατραπί καταντά ενοχλητικά επεξηγηματική, χάνει τη συγκέντρωσή της και μαζί τις δραματικές κορυφώσεις, οι οποίες περνούν απαρατήρητες.

Αγγλία, Ουγγαρία, Κίνα. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο

Radioactive
2
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 109 '
  • Μαρζάν Σατραπί

Η ζωή της νομπελίστριας φυσικού και χημικού από τα πρώτα πειράματά της μέχρι τις ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο όπως τον ξέραμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
17/05/2024

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.