Οι Σφυριχτές

3

Άτυπο σίκουελ του «Αστυνομία, Ταυτότητα», στο οποίο το ντοκιμαντερίστικο στιλ του ρουμάνικου ρεαλισμού και οι κινηματογραφικές σταθερές του φιλμ νουάρ συνδυάζονται πρωτότυπα σε μια sui generis, «ανισόρροπη» χιουμοριστική αστυνομική περιπέτεια.

Οι Σφυριχτές

Ο Κρίστι είναι ένας Ρουμάνος αστυνομικός, τον οποίο πρωτοσυναντήσαμε στην εμβληματική ταινία του Κορνέλιου Πορουμπόιου «Αστυνομία, Ταυτότητα» (2009), ένα βαθιά πολιτικό σινε-δοκίμιο πάνω στην εξουσία και τη γλώσσα. Ύστερα από μία δεκαετία ο σκηνοθέτης μας τον ξανασυστήνει, υπό τους ήχους του «Passenger» του Ίγκι Ποπ, στο πλοίο προς το Λα Γκομέρα των ισπανικών Κανάριων Νήσων.

Ο Κρίστι έχει φτάσει εκεί με μια ιδιότυπη κι ελάχιστα… νόμιμη αποστολή. Θα εκπαιδευτεί για να μάθει el silbo, την τοπική «γλώσσα» συνεννόησης μέσω σφυριγμάτων που χρησιμοποιούν εδώ και γενιές κάποιοι κάτοικοι του νησιού για να επικοινωνούν από απόσταση. Όταν πια μπορεί να σφυρίζει συνθηματικά, μεταφέροντας «αόρατα» για την αστυνομία μηνύματα, θα συμμετάσχει στην απόπειρα απελευθέρωσης από τη φυλακή ενός γκάνγκστερ που συνελήφθη στο Βουκουρέστι και είναι ο μόνος ο οποίος γνωρίζει πού είναι κρυμμένη η λεία από μια ληστεία 30 εκατ. ευρώ.

Οι Σφυριχτές - εικόνα 1

Αυτή η παράξενη σεναριακή ιδέα, εμπνευσμένη από μια εξίσου παράξενη κι ευρέως άγνωστη πραγματικότητα, κάνει τους «Σφυριχτές» να ηχούν μια –σχεδόν σουρεαλιστική– νότα υψηλότερα από μια straight αστυνομική περιπέτεια. Το γενναίο στοίχημα του Πορουμπόιου είναι να μείνει πιστός αφενός στους αφηγηματικούς κανόνες της τελευταίας και αφετέρου στο ντοκιμαντερίστικο στιλ του ρουμάνικου κοινωνικού ρεαλισμού. Έτσι διπρόσωποι χαρακτήρες, μοιραίες γυναίκες και καλοστημένες πλεκτάνες στήνουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι αλλά και στις απολαυστικές κινηματογραφικές σταθερές του φιλμ νουάρ.

Το κυνικό χιούμορ και οι αποστασιοποιητικές πινελιές (η ιστορία χωρίζεται σε κεφάλαια με ξεχωριστό κεντρικό χαρακτήρα και διαφορετική χρωματική παλέτα) ενισχύουν την ειρωνικά λοξή προσέγγιση, χωρίς όμως όλες οι έξυπνες ιδέες να δένουν πάντα σφιχτά με την πλοκή. Κάπου κάτι περισσεύει, κάπου αλλού κάτι λείπει, το σύνολο όμως λειτουργεί ως κάτι ουσιαστικότερο (και πικρότερο) από μια sui generis χαριτωμενιά. Πίσω από τις διαδοχικές ανατροπές, η αίσθηση μιας συνολικής, βαθιάς –συστημικής και… οντολογικής– διαφθοράς πλημμυρίζει την οθόνη, όπως σε κάθε ρουμάνικο δράμα, όπως σε κάθε φιλμ νουάρ.

Ρουμανία, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Σφυριχτές

La Gomera / The Whistlers
3
  • Αστυνομική
  • 2019
  • Διάρκεια: 97 '
  • Κορνέλιου Πορουνμπόιου

Ο Κρίστι, ένας διεφθαρμένος Ρουμάνος αστυνομικός, ταξιδεύει στις Κανάριους Νήσους και μαθαίνει την τοπική «γλώσσα» συνεννόησης μέσω σφυριγμάτων για να ελευθερώσει από τη φυλακή έναν γκάνγκστερ που συνελήφθη στο Βουκουρέστι. Ο τελευταίος είναι ο μόνος ο οποίος γνωρίζει πού είναι κρυμμένη η λεία από μια ληστεία 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.