Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

3,5

Με μοναδικό υλικό τα πλάνα αρχείου και ταινιών της εποχής, η ταινία παραθέτει τα ιστορικά γεγονότα με αφοπλιστική αιχμηρότητα, υπογραμμίζοντας το πάθος με το οποίο ακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι την απατηλή γοητεία του ναζισμού.

Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

​Παρότι πλάνα ναζιστικών συγκεντρώσεων, παρελάσεων, πογκρόμ και ομιλιών έχουν γεμίσει πολλάκις τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, η εικόνα ενός κατάμεστου σταδίου με χιλιάδες οπαδούς του Αδόλφου Χίτλερ να υψώνουν τα χέρια τους στον ουρανό εκστασιασμένοι, εξακολουθεί να σοκάρει. Έτσι αφοπλιστικά ξεκινάει και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Λουτζ Μπέκερ, το οποίο σκιαγραφεί την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, από την αφάνεια μέχρι την παντοδυναμία στην ηγεσία του Ράιχσταγκ. Ο Μπέκερ κατασκευάζει μια αφήγηση με αποκλειστικό υλικό πλάνα αρχείου, αλλά και ταινιών του Μεσοπολέμου, ώστε να αφήσει τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους.

Όσο παραπαίει η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η οικονομική κρίση βαθαίνει τόσο τα στίφη των ναζιστών αυξάνονται, ενώ όποιες μορφές αντίστασης μοιάζουν μάταιες. Στον αντίποδα ο πολιτισμός ανθούσε, με το φιλμ να δείχνει τον Μπάστερ Κίτον και την Τζόζεφιν Μπέικερ να επισκέπτονται το Βερολίνο, ενώ ένα ολόκληρο έθνος ερωτευόταν τη Μαρλέν Ντίτριχ στον «Γαλάζιο Άγγελο». Αντίστοιχα γοητεύτηκε από τη δηλητηριώδη αυτοπεποίθηση των ναζί, εκείνων που περιχαρείς έκαιγαν βιβλία και παρέλαυναν με πυρσούς, αγνοώντας πως έτσι έσκαβε το λάκκο του.

Α/Μ. Μ. Βρετανία. 1973. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

Double Headed Eagle: Hitler's Rise to Power 1918-1933
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1973
  • Διάρκεια: 93 '
  • Λουτζ Μπέκερ

Η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, από την αφάνεια στα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης έως την απόλυτη κυριαρχία στο Ράιχσταγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/05/2024

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.