Στα Εννιά

1

Μια στο χαρτί υποσχόμενη ιδέα μεταφέρεται συγκεχυμένα στη μεγάλη οθόνη και το αλληγορικό στοιχείο παραδίδεται στην ευκολία του διδακτισμού.

Στα Εννιά

Μια φιλόδοξη μίξη διαφορετικών σινε-ειδών έχοντας ως βάση μια επίκαιρη σεναριακή ιδέα επιχειρεί στην ταινία του ο σκηνοθέτης και ζωγράφος Άγγελος Σπάρταλης («Από τη Γη στη Σελήνη»), με φόντο τη μοντέρνα Αθήνα της κρίσης και του gentrification. Στο κέντρο της πόλης ζει ένα κορίτσι φάντασμα, το οποίο κατοικεί σε διαμέρισμα που έχει κατασχεθεί από τις τράπεζες και επιτίθεται βίαια σε όποιον προσπαθεί να το κατοικήσει. Είτε αυτοί είναι πιθανοί αγοραστές είτε οι μεσίτες που τους το παρουσιάζουν. Η υπόθεση του «Στα Εννιά» έχει τα στοιχεία που θα έφτιαχναν ένα κοινωνικό θρίλερ ή ένα φιλμ μαγικού ρεαλισμού με πρωτότυπο στιλ και αλληγορικό χαρακτήρα.

Στα Εννιά - εικόνα 1

Η ταινία του Σπάρταλη όμως δε βρίσκει την κινηματογραφική γλώσσα που θα συνδύαζαν αρμονικά αυτά τα συστατικά, ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα, έτσι οδηγείται στο να δείχνει αισθητικά συγκεχυμένη. Ακόμα και τις στιγμές που, εξαιτίας της επιλογής του ασπρόμαυρου, δημιουργείται μια στοιχειωδώς υποβλητική ατμόσφαιρα, η σκηνοθεσία κατακερματίζει αδόκιμα τον ειρμό της αφήγησης. Το κέντρο βάρους της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη ενώ, συχνότερα από όσο χρειάζεται, υποβαθμίζεται η αλληγορική διάσταση της ταινίας, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις που παίρνουν τα ηνία επιφανειακοί διδακτικοί κοινωνικοί σχολιασμοί. Ο Σπάρταλης θίγει έκτακτα ζητήματα, η φόρμα που επιλέγει όμως, σε συνδυασμό με το κακοκουρδισμένο μοντάζ και την αδέξια περιστασιακή χρήση του χιούμορ, εμποδίζουν την ταινία από το να δουλέψει όπως θα ήθελε.

Ελληνική. 2019. Διάρκεια: 95΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Στα Εννιά

1
  • Φαντασίας
  • 2019
  • Διάρκεια: 95 '
  • Άγγελος Σπάρταλης

Στην Αθήνα της κρίσης και του gentrification, ένα κορίτσι - φάντασμα κατοικεί σε διαμέρισμα που έχει κατασχεθεί από τις τράπεζες και επιτίθεται σε όποιον προσπαθεί να το αποκτήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.