Και Μετά Χορέψαμε

3

Πλήθος φεστιβαλικών βραβείων για μια ευαίσθητη ιστορία ενηλικίωσης που συνδυάζει την αναζήτηση ερωτικής ταυτότητας με τη σχέση κομφορμισμού και πολιτιστικής παράδοσης.

Και Μετά Χορέψαμε

Οι 16 διαφορετικοί εθνικοί χοροί της Γεωργίας αντανακλούν στο τελετουργικό τους μια (ηρωική) ιστορία αιώνων, όπως όλοι άλλωστε οι φολκλορικοί χοροί ανά τον κόσμο, με ξεκάθαρο ρόλο για το κάθε φύλο. Αλλά τώρα, «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», όπως λέει κι ένας παπάς στην ταινία, «ο άντρας έπαψε πια να είναι άντρας και η γυναίκα γυναίκα». Ο γεωργιανής καταγωγής Σουηδός Λεβάν Ακίν διαλέγει τους δημοτικούς χορούς της πατρίδας του ως σημείο αναφοράς σε μια ισχυρή παράδοση μέσω της οποίας πολιτιστικές μνήμες και στερεότυπα συμπεριφοράς («οι άντρες πρέπει να ελέγχουν τα συναισθήματά τους») περνούν από γενιά σε γενιά.

Και βάζει τον ήρωά του, έναν νεαρό που σπουδάζει στην ακαδημία χορού της Τιφλίδας και είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια περιζήτητη θέση σολίστα, να «χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του» όταν εμφανίζεται στη σχολή ο χαρισματικός Ιρακλί. Η μεταξύ τους έλξη εξελίσσεται σε μια ευαίσθητη ιστορία ενηλικίωσης που συνδυάζει την αναζήτηση ερωτικής ταυτότητας με τη σχέση κομφορμισμού και παράδοσης, διατηρώντας μέχρι (του συγκινητικού) τέλους τη σωστή ισορροπία ψυχολογικού δράματος και κοινωνικής κριτικής.

Γεωργία, Σουηδία, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Και Μετά Χορέψαμε

And Then We Danced
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 105 '
  • Λεβάν Ακίν

Ο Μεράμπ χορεύει από μικρός μαζί με τη Μέρι στην ακαδημία χορού της Τιφλίδας και είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια περιζήτητη θέση σολίστα. Όλα ανατρέπονται όμως όταν εμφανίζεται στη σχολή ο χαρισματικός Ιρακλί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.