Τα Μάρμαρά μας

2

Πληροφοριακό και «στρατευμένο» χρονικό τηλεοπτικής λογικής, το οποίο προσπαθεί να σταθεί μακριά από εθνικιστικές κορόνες.

Τα Μάρμαρά μας

Μουσικός (κιθαρίστας) με μεγάλη δισκογραφική παρουσία, ο Νίκος Παπακώστας είναι παράλληλα σκηνοθέτης πολιτιστικών ντοκιμαντέρ («Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Αφηγήσεις») και δηλωμένος υποστηρικτής του παγκόσμιου κινήματος επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας (τους). Περισσότερο ως ακτιβιστική κίνηση συνειδητοποίησης και λιγότερο ως ταινία τεκμηρίωσης με κινηματογραφικές απαιτήσεις, λοιπόν, τα «Μάρμαρά μας» εξιστορούν το πώς από τα χέρια του Φειδία, του Αγοράκριτου και του Αλκαμένη μερικά από τα σπουδαιότερα γλυπτά που είδαν ποτέ το φως κατέληξαν στα πλοία του λόρδου Έλγιν και τελικά στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Παράλληλα διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ιστορικοί και διανοούμενοι –από τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη και τον αστροφυσικό Ξενοφώντα Μουσά στον συγγραφέα Αλέξανδρο Ασωνίτη, στον ποιητή Γιώργο Μπλάνα και στην αρχαιολόγο Ισμήνη Τριάντη– εξηγούν την αδήριτη ανάγκη τα κλεμμένα μάρμαρα να επιστρέψουν στο Μουσείο Ακρόπολης και να ενωθούν με τα υπόλοιπα διασωζόμενα. Λόγοι ζωντανοί, ως επί το πλείστον τεκμηριωμένοι και συχνά παθιασμένοι, σε ένα σαφώς πληροφοριακό και «στρατευμένο» χρονικό τηλεοπτικής λογικής, το οποίο προσπαθεί να σταθεί μακριά από εθνικιστικές κορόνες.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 66΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μάρμαρά μας

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 62 '
  • Νίκος Παπακώστας

Η ιστορία των μαρμάρων του Παρθενώνα από την κατασκευή μέχρι την κατάληξή τους στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ιστορικοί και διανοούμενοι μιλούν για την ανάγκη επιστροφής τους στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.