Ο Πύργος του Downton

1,5

Φιλομοναρχικός και μελοδραματικός οίστρος καταλαμβάνει το πρώτο κινηματογραφικό κεφάλαιο της δημοφιλούς βρετανικής σειράς, το οποίο θυμίζει διπλό επεισόδιο στιλάτης σαπουνόπερας.

Ο Πύργος του Downton

Εμπνεόμενος από τη δουλειά του στο «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» του Ρόμπερτ Άλτμαν, για την οποία απέσπασε Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, ο ειδικευμένος σε λογοτεχνικές διασκευές για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη Τζούλιαν Φέλοους ανανέωσε τη βρετανική τηλεοπτική σειρά εποχής με τον «Πύργο του Downton». Ένα βραβευμένο με Emmy, Χρυσές Σφαίρες και BAFTA δραματικό σίριαλ, το οποίο έκανε πρεμιέρα το 2010 και ύστερα από έξι επιτυχημένες σεζόν δοκιμάζει τώρα τις κινηματογραφικές αντοχές του.

Όλος ο αριστοκρατικός και λαϊκός θίασος του Αβαείου συγκεντρώνεται ξανά, λοιπόν, ενθουσιασμένος από την είδηση πως το βρετανικό βασιλικό ζεύγος σκοπεύει να το επισκεφθεί και να διαμείνει εκεί για ένα βράδυ εν έτει 1927. Από τον ιδιοκτήτη του Ρόμπερτ Κρόλεϊ μέχρι τον τελευταίο υπηρέτη, ο πύργος του Ντάουντον αναστατώνεται δημιουργικά, δίνοντας στον Φέλοους την αφορμή να περιγράψει μέσα από το μικρόκοσμό του την κοινωνική πραγματικότητα της γηραιάς Αλβιώνας του Μεσοπολέμου.

Ο Πύργος του Downton - εικόνα 1

Κι εκείνος το κάνει επιστρατεύοντας την αφηγηματική συνταγή της σειράς, στην οποία η εντυπωσιακή αναπαράσταση εποχής (σύσσωμο, πλην του μοντέρ, το τηλεοπτικό τεχνικό επιτελείο δίνει το «παρών») συναντά μια πολυπρόσωπη σεναριακή ίντριγκα, το φλεγματικό χιούμορ και τις ιστορικές αναφορές. Υπάρχουν αναφορές στον ιρλανδικό αγώνα για ανεξαρτησία, στη θέση της γυναίκας, στον «εσωτερικό» ανταγωνισμό των αριστοκρατών, ακόμη και στη (μη) αποδοχή της ομοφυλοφιλίας.

Από εκεί αναλαμβάνει ο τηλεοπτικά έμπειρος σκηνοθέτης Μάικλ Ένγκλερ («Six feet under», «Sex and the city», «30 rock»), ο οποίος κατορθώνει να πετύχει την εύρυθμη διηγηματική ισορροπία, διασκεδάζοντας τους απανταχού θαυμαστές κάθε στιλάτης σαπουνόπερας με μια αβάσταχτης ελαφρότητας μελοδραματική φάρσα. Γιατί πώς αλλιώς να περιγράψει κάποιος την –εν μέσω αυτοκρατορικής κατάρρευσης τότε κι επικείμενου Brexit τώρα– ιστορία διαταξικής συνένωσης όλων των ευσυνείδητων Βρετανών μπροστά στη σχεδόν… υπαρξιακή ανάγκη τους να υπηρετήσουν τον καλοκάγαθο μονάρχη τους, η επί της γης του Ντάουντον παρουσία του οποίου θα λύσει κάθε –μα κάθε– καθημερινό τους πρόβλημα;

Μ. Βρετανία. 2019. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πύργος του Downton

Downton Abbey
1,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 122 '
  • Μάικλ Ένγκλερ

Από τον ιδιοκτήτη του Ρόμπερτ Κρόλεϊ μέχρι τον τελευταίο υπηρέτη, ο πύργος του Ντάοουντον αναστατώνεται όταν το βρετανικό βασιλικό ζεύγος ανακοινώνει πως σκοπεύει να τον επισκεφθεί και να διαμείνει εκεί για ένα βράδυ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Tο πολύτιμο έργο του Γιώργου Τασιούλα στο Comicdom CON Athens 2024

Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται στην έκθεση "Το Σύμπαν του Tass" που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

Άνοιξαν τα θερινά σινεμά της Αθήνας! Δείτε την αναλυτική λίστα

Ξεκινά επισήμως η καλοκαιρινή περίοδος για τους υπαίθριους κινηματογράφους της πόλης που ανάβουν αυτήν την εβδομάδα τους προβολείς τους.

Ρότζερ Κόρμαν (1926-2024): Ξαναβλέποντας τη "Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου"

Ο βασιλιάς των b-movies αποχαιρέτησε τα εγκόσμια στα 98 του, άφησε, όμως, πολλά να θυμόμαστε. Μεταξύ τους και μια παθιασμένη ματιά στο θρυλικό διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, που έδωσε μια ταινία υπέροχη μες τις ατέλειές της, η οποία γιορτάζει φέτος τα δικά της 60 χρόνια.

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.