Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ

2

Η χαρισματική παρουσία της Κέιτ Μπλάνσετ και η σκηνοθετική οξυδέρκεια του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ προσπαθούν, με μικρή επιτυχία, να μετατρέψουν ένα new age μπεστ σέλερ-αμερικανιά σε χαριτωμένη κομεντί.

Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ

Οι ταινίες του απρόβλεπτου Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Ένα Σχολείο Πολύ Ροκ», «Μεγαλώνοντας», «Πριν τα Μεσάνυχτα») είναι γεμάτες ανθρώπους που προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το περιβάλλον τους, φυσικό και ψυχολογικό, μέσα από μια διαδικασία – συνήθως καθυστερημένης – ενηλικίωσης. Κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στην Μπερναντέτ Φοξ, διάσημη και πρωτοπόρα αρχιτεκτόνισσα στα νιάτα της, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί σε ένα παλιό αρχοντικό και μια ήρεμη οικογενειακή ζωή στο Σιάτλ.

Νευρωτική και αγοραφοβική, βιώνει μια βαριά κατάθλιψη από την έλλειψη δημιουργικότητας, προκαλώντας με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στους ανθρώπους γύρω της. Μόνον η 13χρονη κόρη της μοιάζει να την καταλαβαίνει, έτσι όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική, εκείνη είναι πεπεισμένη πως η μητέρα της έχει φύγει μόνη της για τον Νότιο Πόλο. Δεν αργεί να πείσει γι’ αυτό τον εργασιομανή πατέρα της και μαζί ξεκινούν για να την εντοπίσουν.

Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ - εικόνα 1

Η χαρισματική παρουσία της Κέιτ Μπλάνσετ και η σκηνοθετική οξυδέρκεια του Λινκλέιτερ προσπαθούν, με μικρή επιτυχία, να μετατρέψουν ένα new age μπεστ σέλερ-αμερικανιά σε χαριτωμένη κομεντί. Το χιουμοριστικό μυθιστόρημα της τηλεοπτικής παραγωγού («Arrested development») και σεναριογράφου («Mad about you») Μαρία Σεμπλ βρίθει από σπιρτόζες ιδέες (η αφήγηση προχωράει μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων, mails, memos…), αλλά δεν περιέχει ούτε έναν αυθεντικό, καθημερινό χαρακτήρα ή κάποιο πραγματικά ενδιαφέρον ανθρώπινο πρόβλημα.

Μέσα από όλες τις μοντερνιές και τις εξυπνάδες, λοιπόν, αυτό που φιλτράρεται τελικά δεν είναι παρά μια κομφορμιστική και συγκαταβατική άποψη για την «προσωπική ευτυχία» (πόσο αμερικανική ιδέα…), την οικογενειακή γαλήνη και τη σχέση καλλιτεχνικής έκφρασης και αληθινής ζωής.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Που Χάθηκες, Μπερναντέτ

Where'd You Go, Bernadette
2
  • Δραματική κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 130 '
  • Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Διάσημη αρχιτεκτόνισσα στα νιάτα της, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί, η νευρωτική και αγοραφοβική Μπερναντέτ Φοξ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική. Πεπεισμένη πως ξεκίνησε μόνη της για τον Νότιο Πόλο, η 13χρονη κόρη της είναι αποφασισμένη να την εντοπίσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.