Οι Νύχτες της Καμπίρια

4

Ξενόγλωσσο Όσκαρ για το γλυκόπικρο, ζωντανό και συγκινητικό πορτρέτο ενός θηλυκού Σαρλό, με την απαράμιλλη Τζουλιέτα Μασίνα να κερδίζει το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Νύχτες της Καμπίρια

Κρατώντας έναν μικρό ρόλο στον «Λευκό Σεΐχη» (1952), τη δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια του Φεντερίκο Φελίνι, η καλόκαρδη πόρνη Καμπίρια γίνεται έπειτα από πέντε χρόνια η πρωταγωνίστρια της τελευταίας νεο-ρεαλιστικής ταινίας του. Ο Ιταλός δημιουργός προετοιμάζει το μεγάλο άλμα του σε έναν πιο μοντέρνο και προσωπικό τρόπο κινηματογραφικής έκφρασης (θα ακολουθήσουν τα «Dolce Vita» και «81/2»), πριν από αυτό όμως θα ολοκληρώσει την άμεση κοινωνική ματιά του στη μεταπολεμική Ιταλία μέσα από το γλυκόπικρο, ζωντανό και συγκινητικό πορτρέτο ενός θηλυκού Σαρλό.

Πρόκειται για μια αφελή μα αισιόδοξη γυναίκα, που σκοντάφτει διαρκώς σε αναποδιές, συνεχίζει όμως να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Βραβευμένη για την απαράμιλλη –τσαπλινική– ερμηνεία της στο Φεστιβάλ Κανών, η Τζουλιέτα Μασίνα προσδίδει ένα υπαρξιακά τραγικό βάθος στα κωμικά παθήματα της Καμπίρια, τα οποία ο Φελίνι περιβάλλει με μια αύρα χριστιανικής προβληματικής. Ταυτόχρονα συλλαμβάνει όλη την αλήθεια της φτωχής, λαϊκής Ρώμης, την οποία αντιδιαστέλλει ευρηματικά με την απατηλή κοσμική λάμψη της, κερδίζοντας ακόμη ένα ξενόγλωσσο Όσκαρ (το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα).

Α/Μ. Ιταλία. 1957. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Νύχτες της Καμπίρια

Le Notti di Cabiria
4
  • Δραματική
  • 1957
  • Διάρκεια: 110 '
  • Φεντερίκο Φελίνι

Η Καμπίρια, μια καλόκαρδη πόρνη, νομίζει ότι βρήκε τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο του Τζόρτζιο, ο οποίος αποδεικνύεται απατεώνας. Εκείνη όμως συνεχίζει να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/05/2024

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.