Η πιο Μεγάλη Απάτη

2

Αληθινή αλλά δραματικά ισχνή ιστορία, που δυσκολεύεται να γίνει ένα ενδιαφέρον σχόλιο πάνω στο (δημόσιο) φαίνεσθαι και το (πραγματικό) είναι.

Η πιο Μεγάλη Απάτη

Σίγουρα δεν ήταν «η πιο μεγάλη απάτη» αυτή την οποία διέπραξε η Λόρα Άλμπερτ. Για τον εθισμένο στη δημοσιότητα κόσμο μας όμως η αποκάλυψη πως είχε σκηνοθετήσει μαζί με την κουνιάδα της την ψεύτικη δημόσια εικόνα της συγγραφέως Τζέι Τι Λιρόι ξέφυγε γρήγορα από τους λογοτεχνικούς κύκλους, δημιουργώντας ένα σκάνδαλο το οποίο γέμισε αμέτρητα πρωτοσέλιδα.

Ο Τζάστιν Κέλι, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του γκέι δράματος «I Am Michael» και του θρίλερ «Welcome the Stranger», ζωντανεύει ξανά τα διαβόητα γεγονότα ακολουθώντας την οπτική της συν-σεναριογράφου Σαβάνα Νουπ, η οποία το 2001 επισκέπτεται τον αδερφό της στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί θα γνωρίσει τη φιλενάδα του Λόρα, η οποία, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Τζέι Τι Λιρόι» (Jeremiah Terminator LeRoy), έχει γνωρίσει καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία με τα «ημιαυτοβιογραφικά» μυθιστορήματα «Sarah» και «The heart is deceitful above all things».

Περιγράφοντας με τραχύ και θαρραλέο ύφος τη ζωή ενός 16χρονου που προσπαθεί να μιμηθεί τη ζωή της πόρνης μητέρας του, η πρόζα της (ή του;) Λιρόι παρομοιάστηκε με εκείνη των Ζενέ, Μπουκόφσκι και Μπάροους, με την Άλμπερτ να κρατά κρυφό το φύλο της ως συγγραφέα και να μην αποκαλύπτει τη μυθιστορηματική μυθοπλασία. Επιπλέον, για τις ανάγκες των δημόσιων εμφανίσεών της πείθει τη Σαβάνα να αναλάβει τον ρόλο της Τζέι Τι, η οποία σαγηνεύει δια­νοούμενους, celebrities και καλλιτέχνες.

Η πιο Μεγάλη Απάτη - εικόνα 1

Με την πληθωρική Λόρα Ντερν να κερδίζει τις ερμηνευτικές εντυπώσεις από την αιωνίως υποτονική Κρίστεν Στιούαρτ, η ταινία του Τζάστιν Κέλι ξεκινά σαν μια δραματικά ισχνή ιστορία και μέχρι τέλους δυσκολεύεται να γίνει ένα ενδιαφέρον σχόλιο πάνω στο (δημόσιο) φαίνεσθαι και το (πραγματικό) είναι. Παίζει έξυπνα με το ρόλο των φύλων (η bisexual Σαβάνα), σχολιάζει τη ρηχότητα των διασήμων, αλλά κι αυτή με τη σειρά της δεν προχωρά βαθύτερα από ρηχές διαπιστώσεις που αφορούν και την ψυχολογία των βασικών χαρακτήρων· δύο γυναικών που φοβούνται την εικόνα τους, τελικά όμως την αποδέχονται και προχωρούν...

Μ. Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Η πιο Μεγάλη Απάτη

JT LeRoy
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 108 '
  • Τζάστιν Κέλι

Επιτυχημένη συγγραφέας με το ψευδώνυμο «Τζέι Τι Λιρόι», η αγοραφοβική Λόρα Άλμπερτ πείθει τη νεαρή κουνιάδα της Σαβάνα να εμφανιστεί στη θέση της σε μια φωτογράφηση. Είναι η αρχή μιας λογοτεχνικής απάτης που θα κρατήσει έξι χρόνια και θα αλλάξει τη ζωή και των δύο γυναικών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.