Στα Αρβανίτικα

2

Εθνολογική έρευνα τηλεοπτικών προδιαγραφών, βασισμένη σε συνεντεύξεις και μελέτες της κοινωνιολόγου Έλενας Μπότση.

Στα Αρβανίτικα

Ο ρόλος των Αρβανιτών στη νεότερη ελληνική ιστορία και ειδικά στην επανάσταση του ’21 δεν έχει μελετηθεί επαρκώς ούτε φυσικά αναδειχθεί για πολλούς κι «εθνικά» ευνόητους λόγους. Το ντοκιμαντέρ της Ελληνοκαναδέζας Κατερίνας Μάρθας Κλαρκ («Πόλκα στην Αθήνα») επιχειρεί να ρίξει φως σε μια γλώσσα και μια κουλτούρα που σιγά σιγά φθίνουν, απορροφημένες από την νεοελληνική πραγματικότητα. Τα Βίλια, παραδοσιακό αρβανιτοχώρι, προσφέρει πλούσιο προφορικό υλικό, ενώ η κοινωνιολόγος Έλενα Μπότση εξηγεί την ιστορική διαδρομή των Αρβανιτών και σχολιάζει τον πείσμονα χαρακτήρα και το πιπεράτο χιούμορ τους, αλλά και την ιδιαίτερη θέση της γυναίκας στην οικογενειακή καθημερινότητά τους, σε μια εθνολογική έρευνα τηλεοπτικών προδιαγραφών, βασισμένη αποκλειστικά σε on camera συνεντεύξεις.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 57΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Στα Αρβανίτικα

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 58 '
  • Κατερίνα Μάρθα Κλαρκ

Ποιοι είναι οι Αρβανίτες και ποιο ρόλο έχουν παίξει στη νεοελληνική ιστορία; Οι απαντήσεις σ’ ένα αρβανιτοχώρι, τα Βίλια, με γυναίκες δυναμικές, με πείσμα, το λεγόμενο αρβανίτικο κεφάλι, και ιδιαίτερο χιούμορ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.