Μήπως γινόμαστε μια film friendly χώρα;

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση για το Film Office της Περιφέρειας Αττικής που επιτέλους αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Μήπως γινόμαστε μια film friendly χώρα;

Το πρωινό της Τρίτης 29/1 η Αίθουσα Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου με τον περίτεχνο νεοκλασικό διάκοσμο είχε γεμίσει με δημοσιογράφους. Η Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) παρουσίασαν την πορεία δημιουργίας του Film Office της Περιφέρειας Αττικής, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη στέγαση – έχει βρεθεί ο χώρος.

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μίλησε με θέρμη για την πρωτοβουλία αφού το «Film Office ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και σήμερα, χάρη στη συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, ο στόχος μας αρχίζει να υλοποιείται». Και στη χώρα που ζούμε το μόνο που μπορούμε να πούμε (έχοντας ο καθένας προσωπική πείρα σε ό,τι έχει να κάνει με το βραχνά της γραφειοκρατίας) είναι «κάλιο αργά παρά ποτέ».

Ας αρχίσουμε, όμως, από τα βασικά. Τι είναι το Film Office; Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης, «είναι ένα one stop shop γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν μια ταινία». Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, θέλει να γυρίσει ένα φιλμ ή τηλεοπτική σειρά μπορεί να απευθυνθεί σε αυτό το γραφείο, το οποίο θα τον διευκολύνει να εξασφαλίσει από το κατάλληλο location μέχρι τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Καθεμία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας θα πρέπει να έχει το δικό της Film Office.

Όσοι βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξαν με θέρμη τη δημιουργία του Film Office Αττικής και μίλησαν για τα πολλά και διάφορα κέρδη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ας μην το καθυστερούμε λοιπόν... Ας γίνουμε μια film friendly χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Πώς και πόσο διευκολύνει αυτό τις πολύτιμες για τη χώρα μας κινηματογραφικές επενδύσεις; Η απάντηση είναι πάρα πολύ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις κινηματογραφικά αναπτυγμένες χώρες τέτοιου είδους γραφεία λειτουργούν από τη δεκαετία του ’70. Μάλιστα, τώρα που η Ελλάδα θέσπισε ισχυρά επενδυτικά κίνητρα σε σχέση με τις οπτικοακουστικές παραγωγές, η συμβολή των Film Offices είναι ακόμη καθοριστικότερη.

«Έχοντας ήδη τα κίνητρα του Cash Rebate (επιστροφή δαπανών) και το Tax Credit (φοροαπαλλαγή έως 30%), δυο σημαντικά επενδυτικά εργαλεία, βρισκόμαστε πλέον στην διαδικασία της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών μέσα στο 2019, για να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες παραγωγές», συμπλήρωσε ο κ. Κουάνης.

Μήπως γινόμαστε μια film friendly χώρα; - εικόνα 1

Και όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τη συνεργασία όλων των φορέων που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση και μίλησαν για τα οφέλη μιας τέτοιας προοπτικής. Από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Αττικής για τον Τουρισμό Ελένη Δημοπούλου και τη διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου μέχρι τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) Πάνο Παπαχατζή, άπαντες υποστήριξαν με θέρμη το εγχείρημα και μίλησαν για τα πολλά και διάφορα κέρδη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ας μην το καθυστερούμε λοιπόν… Ας γίνουμε μια film friendly χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.