Η Ιστορία Μιας Πρεμιέρας

3

Αν και χωρίς ιδιαίτερη δραματική ένταση, το ντοκιμαντέρ των Ντεμεζιέρ και Τεριέ αποτυπώνει εύστοχα τον πυρετό της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ποιητική διάσταση του μοντέρνου χορού.

Η Ιστορία Μιας Πρεμιέρας

Υστερα από εικοσαετή καριέρα στις ΗΠΑ ως χορευτής και χορογράφος, από το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης μέχρι το American Ballet Theatre και τη Metropolitan Opera, ο Μπενζαμάν Μιλπιέ επέστρεψε στην πατρίδα του τον Οκτώβριο του 2014 για να αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Αυτή τον ανέδειξε και διαμόρφωσε τον κλασικό χορό έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ενώ παρέμεινε το διασημότερο σύνολο μπαλέτου στον κόσμο.

Γνωστός από τις χορογραφίες του στον «Μαύρο Κύκνο», του οποίου την πρωταγωνίστρια –Νάταλι Πόρτμαν– μάλιστα παντρεύτηκε, ο Μιλπιέ ξεκίνησε με ανανεωτικό πνεύμα την παρισινή θητεία του κι επέλεξε ως πρώτο προσωπικό project ένα μπαλέτο πάνω σε μουσική του Αμερικανού μοντερνιστή Νίκο Μάλι, με πρωταγωνιστές όχι τους καθιερωμένους σολίστες της όπερας, αλλά 16 νέους χορευτές.

Η Ιστορία Μιας Πρεμιέρας - εικόνα 1

Οι τηλεοπτικοί ντοκιμαντερίστες Ντεμεζιέρ και Τεριέ ακολουθούν τον Μιλπιέ από την πρώτη ημέρα του σχεδίου «Clear, loud, bright, forward», σε μια εκ των έσω καταγραφή της πλήρους δημιουργίας μιας χορογραφίας υψηλών απαιτήσεων. Ιδανικός πρωταγωνιστής, ο αεικίνητος Γάλλος σταρ αποδεικνύεται εξίσου εκφραστικός στα λόγια, στις σιωπές και στη δημιουργική καθημερινότητά του (δεν υπάρχουν καθόλου πλάνα από την ιδιωτική του ζωή, εκτός μπαλέτου). Η ευέλικτη κάμερα και το έξυπνο μοντάζ αποτυπώνουν την πολύβουη ζάλη που κυριαρχεί στο δαιδαλώδες εσωτερικό του Παλέ Γκαρνιέ και σε έναν καλλιτεχνικό οργανισμό τέτοιου βεληνεκούς δίνουν το λόγο στους νεαρούς, φιλόδοξους χορευτές και το επιτελείο που πλαισιώνει τον Μιλπιέ, ενώ με… διακριτικό τρόπο αναδεικνύουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει ένας δημιουργός με τολμηρό, ανανεωτικό πνεύμα.

Αν και χωρίς ιδιαίτερη δραματική ένταση και με συχνές επαναλήψεις, η αφήγηση είναι σφριγηλή, το θέαμα αποκτά κατά στιγμές ποιητικές διαστάσεις και η (καλλιτεχνική) προσωπικότητα του Μιλπιέ σκιαγραφείται με συναρπαστική ακρίβεια. Το σημαντικότερο όμως είναι πως μέσα από αυτή φανερώνονται γλαφυρά και συγκινητικά η απαράμιλλη γοητεία, οι πολυδιάστατες δυνατότητες, το θεματικό εύρος και οι στιλιστικές προκλήσεις του σύγχρονου χορού.

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιστορία Μιας Πρεμιέρας

Relève: Histoire d' Une Création
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 110 '
  • Τιερί Ντεμεζιέρ

Τον Οκτώβριο του 2014 ο Μπενζαμάν Μιλπιέ, ο οποίος είχε χορογραφήσει τον «Μαύρο Κύκνο», αναλαμβάνει διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού κι ετοιμάζει το πρώτο του project.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/05/2024

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.