Το Ατελιέ

3

Ο δημιουργός του «Ανάμεσα στους Τοίχους» ακτινογραφεί τη σύγχρονη γαλλική νεολαία, χωρίς διάθεση να αποκρύψει τη σαγηνευτικά σκοτεινή της πλευρά.

Το Ατελιέ

Ο δημιουργός του «Ανάμεσα στους Τοίχους» ακτινογραφεί τη σύγχρονη γαλλική νεολαία, χωρίς διάθεση να αποκρύψει τη σαγηνευτικά σκοτεινή της πλευρά.

Το Ατελιέ - εικόνα 1

Μετά τις πρώτες του ταινίες, ανάμεσά τους και το αριστουργηματικό «Ελεύθερος Ωραρίου», ο Λοράν Καντέ κινείται μεταξύ Γαλλίας και Κούβας («Ανάμεσα στους Τοίχους», σκετς στο «7 Μέρες στην Αβάνα», «Επιστροφή στην Ιθάκη»), σκηνοθετώντας πολυπρόσωπα κοινωνικά δράματα που επιχειρούν να φωτίσουν καυτά σύγχρονα θέματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Χαρακτήρες, πολιτική και Ιστορία συναντιούνται και αντιπαρατίθενται μέσα σε μια σχολική τάξη, γύρω από ένα τραπέζι ή, όπως στο «Ατελιέ», στο πλαίσιο ενός καλοκαιρινού σεμιναρίου δημιουργικής γραφής που διοργανώνεται σε μια πόλη της Νότιας Γαλλίας. Σε αυτό αποφασίζει να συμμετάσχει ο νεαρός Αντουάν, ένας ατίθασος νεαρός με ακροδεξιές παρέες. Θαρραλέος στις απόψεις του, δεν θα αργήσει να συγκρουστεί με την υπόλοιπη ομάδα αλλά και την επικεφαλής της, μια διάσημη συγγραφέα η οποία νιώθει ενοχλημένη και ταυτόχρονα γοητευμένη από τη βίαιη συμπεριφορά του.

Το Ατελιέ - εικόνα 2

Στην πέμπτη σεναριακή συνεργασία του με τον Ρομπέν Καμπιγιό, τον δημιουργό του «120 Χτύποι το Λεπτό», ο Καντέ ακτινογραφεί τη σύγχρονη γαλλική νεολαία, χωρίς διάθεση να αποκρύψει τη σαγηνευτικά σκοτεινή πλευρά της. Βάζοντάς την απέναντι από τις καλοπροαίρετες μα σκουριασμένες ιδέες της αστικής Γαλλίας και μπροστά από ένα πολιτικοκοινωνικά φορτισμένο φόντο (το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης), μεταφέρει στην οθόνη ένα ζωντανό κομμάτι της διά­πυρης ευρωπαϊκής καθημερινότητας.

Άμεσος, ρεαλιστής και πολυδιάστατος, επιχειρεί να περιγράψει τις αντιθέσεις της αφενός μέσα από μια επίμονη αντιπαράθεση ιδεών και αφετέρου αξιοποιώντας την ψυχολογική «μονομαχία» και τη σχέση έλξης - απώθησης των δύο ετερώνυμων ηρώων του. Χωρίς να αφήσει εντελώς στην άκρη τις προκάτ συγκρούσεις και τους χαρακτήρες-φορείς μηνυμάτων, μας παραδίδει ένα μεστό κοινωνικό θρίλερ, το οποίο κοιτάζει κατάματα τις άβολες αλήθειες του.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ατελιέ

L' Atelier / The Workshop
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 113 '
  • Λοράν Καντέ

Σε μια κωμόπολη της Νότιας Γαλλίας ο νεαρός Αντουάν αποφασίζει να παρακολουθήσει ένα θερινό σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Ατίθασος όσο και αντιδραστικός, θα συγκρουστεί με την υπόλοιπη ομάδα αλλά και την επικεφαλής της, μια διάσημη συγγραφέα που νιώθει ενοχλημένη και ταυτόχρονα γοητευμένη από τη βίαιη συμπεριφορά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.