Οίκτος

2,5

Ο Γιάννης Δρακόπουλος δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία σε μια ανά στιγμές συγκινητική ταινία, την οποία όμως σαμποτάρει το αποπροσανατολιστικό φινάλε της.

Οίκτος

Ο Γιάννης Δρακόπουλος δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία σε μια ανά στιγμές συγκινητική ταινία, την οποία όμως σαμποτάρει το αποπροσανατολιστικό φινάλε της.

Οίκτος - εικόνα 1

Με το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «L» (2012) ο Μπάμπης Μακρίδης προστέθηκε στους Έλληνες δημιουργούς που βρέθηκαν στο κινηματογραφικό προσκήνιο ως «weird wave». Παρά την προφανή αισθητική τους συγγένεια όμως, και την παρουσία του Ευθύμη Φιλίππου («Κυνόδοντας», «Chevalier») στο σενάριο, ο Μακρίδης ξεχωρίζει για τον έντονα συναισθηματικό­ τρόπο με τον οποίο ξεθάβει τις βαθύτερες σκέψεις των ηρώων­ του. Η κάμερα τους ακολουθεί στωικά καθώς εκείνοι «κατασκευάζουν» από την αρχή την ταυτότητά τους, έχοντας προηγουμένως βιώσει ένα σοκαριστικό γεγονός το οποίο τους αφήνει ψυχολογικά μετέωρους.

Οίκτος - εικόνα 2

Αντίστοιχα στον «Οίκτο» ένας άντρας καλείται να αναθρέψει μόνος τον γιο του την ώρα που η σύζυγός του βρίσκεται σε κώμα. Καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, η οδύνη και ο πόνος που νιώθει του προκαλούν ξαφνικά τόση ευτυχία, που προτίθεται να φτάσει στα άκρα για να την παρατείνει. Ο Γιάννης Δρακόπουλος δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία, εκπέμποντας με μια χαμηλότονη επιβλητικότητα τις αναταράξεις που βιώνει ο χαρακτήρας του σε κάθε πλάνο. Επιπλέον, χάρη στην κωμική του ιδιότητα, οι αποχρώσεις μαύρου χιούμορ που σκαρφίζεται ο Φιλίππου γίνονται στα χείλη του κοφτερές, αποστομωτικές ατάκες.

Από την πλευρά του, ο συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης εμπλουτίζει το αφηγηματικό του στιλ, με τον «Οίκτο» να είναι ανά στιγμές αβίαστα συγκινητικός. Ο ήρωάς του επαναπαύεται στην ικανοποίηση που φέρνει ο μαζοχισμός και βιώνει μια σύγχυση ως προς τι θέλει και τι πρέπει να κάνει, γεγονός που τον οδηγεί σε ένα (υπερβολικά) βίαιο ξέσπασμα, αποπροσανατολιστικό ως προς το ύφος του φιλμ, το οποίο σαμποτάρει ένα άξιο δείγμα γραφής.

Ελλάδα, Πολωνία. 2018. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Οίκτος

2,5
  • Σινεφίλ
  • 2018
  • Διάρκεια: 97 '
  • Μπάμπης Μακρίδης

Ένας άντρας καλείται να αναθρέψει μόνος τον γιο του την ώρα που η σύζυγός του βρίσκεται σε κώμα. Καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, η οδύνη που νιώθει του προκαλεί ξαφνικά τόση ευτυχία, που προτίθεται να φτάσει στα άκρα για να την παρατείνει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/05/2024

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.