New York Confidential

4

Ένα υποτιμημένο νουάρ που εντυπωσιάζει με το δυναμισμό και την ακρίβειά του, αλλά και με την τραγική διάσταση την οποία προσδίδει σε ένα τυποποιημένο γκανγκστερικό μελόδραμα.

New York Confidential

Ένα υποτιμημένο νουάρ που εντυπωσιάζει με το δυναμισμό και την ακρίβειά του, αλλά και με την τραγική διάσταση την οποία προσδίδει σε ένα τυποποιημένο γκανγκστερικό μελόδραμα.

New York Confidential - εικόνα 1

Αν και βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου για την camp κομεντί «Τα Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας», με τους Ροκ Χάντσον και Ντόρις Ντέι, ο Ράσελ Ράουζ διακρίθηκε ως σεναριογράφος («D.O.A.») και σκηνοθέτης κοινωνικών θρίλερ («The Well») και στιλάτων φιλμ νουάρ («The Thief», «Wicked Woman»). Όπως το υποτιμημένο «New York Confidential», πάνω στη θεαματική άνοδο ενός γκάνγκστερ στη μαφιόζικη ιεραρχία της Ανατολικής Ακτής: εκτελεστής του «Συνδικάτου», ο Νικ Ματζέλαν αφήνει το Σικάγο για ένα επαγγελματικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Ενθουσιασμένος με την αποτελεσματικότητά του, ο αρχιγκάνγκστερ Τσάρλι Λούπο θα τον κάνει δεξί του χέρι, ενώ η όμορφη κόρη του δεν θα μείνει αδιά­φορη μπροστά στην ντόμπρα και ψύχραιμη συμπεριφορά του.

Με απέριττη σεναριακή ακρίβεια και αφηγηματική οικονομία, το «New York Confidential» περιγράφει, πίσω από τα γοητευτικά στερεότυπα του είδους, έναν κυνικό, άπληστο κόσμο γεμάτο αθώους με βρόμικα χέρια. Ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζει με τους κοφτούς, πνευματώδεις διαλόγους, την καθαρή δράση και τους ζωντανούς χαρακτήρες του, κυρίως όμως με την τραγική διάσταση την οποία προσδίδει σε ένα τυποποιημένο γκανγκστερικό μελόδραμα.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1955. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

New York Confidential

4
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1955
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ράσελ Ράουζ

Εκτελεστής της μαφίας, ο Νικ Ματζέλαν αφήνει το Σικάγο για ένα επαγγελματικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Ενθουσιασμένος με την αποτελεσματικότητά του, ο αρχιγκάνγκστερ Τσάρλι Λούπο θα τον κάνει δεξί του χέρι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.