Η Συμμορία των Πέντε

4

Πανέξυπνα γραμμένη (οσκαρική υποψηφιότητα σεναρίου), δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη και απολαυστικά ερμηνευμένη κωμωδία-ορόσημο του μεταπολεμικού σινεμά, μία από τις καλύτερες των βρετανικών στούντιο Ίλινγκ.

Η Συμμορία των Πέντε

Πανέξυπνα γραμμένη (οσκαρική υποψηφιότητα σεναρίου), δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη και απολαυστικά ερμηνευμένη κωμωδία-ορόσημο του μεταπολεμικού σινεμά, μία από τις καλύτερες των βρετανικών στούντιο Ίλινγκ.

Η Συμμορία των Πέντε - εικόνα 1

Στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητάς τους, τα βρετανικά στούντιο Ίλινγκ, τα οποία με μια σειρά πνευματωδών κωμωδιών επηρέασαν καθοριστικά το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό σινεμά, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον σκηνοθέτη Αλεξάντερ Μακέντρικ («Ουίσκι Χωρίς Δελτίο»), τον σεναριογράφο Γουίλιαμ Ρόουζ (Όσκαρ για το «Μάντεψε Ποιος Θάρθει το Βράδυ») και τον σταρ Άλεκ Γκίνες, σε μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές τους. Με μια εικόνα που συνδυάζει νοσταλγικά παλ χρώματα και απειλητικούς νουάρ τόνους, με ξεκαρδιστικά γκαγκ να διαδέχονται ευφυή οπτικά ευρήματα και την αθωότητα να αναδεικνύεται σε κοινωνικά καταστροφική δύναμη, η «Συμμορία των Πέντε» παραμένει μια πανέξυπνα γραμμένη, δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη και απολαυστικά ερμηνευμένη κωμωδία-ορόσημο πάνω στις προσπάθειες μιας πενταμελούς συμμορίας, που νοικιάζει δωμάτια στο σπίτι μιας καλόκαρδης γριούλας, να σχεδιάσει μια ληστεία τράπεζας.

Μ. Βρετανία. 1955. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Συμμορία των Πέντε

The Ladykillers
4
  • Κωμωδία
  • 1955
  • Διάρκεια: 91 '
  • Αλεξάντερ Μακέντρικ

Με τα μέλη της να υποδύονται τους μουσικούς, μια πενταμελής συμμορία νοικιάζει δωμάτια στο σπίτι μιας καλόκαρδης γριούλας και σχεδιάζει μια ληστεία τράπεζας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.