Το Ταλέντο

2

Η απουσία σκηνοθετικής τόλμης και η επιλογή αφηγηματικών ευκολιών μεταφράζονται σε μια ακίνδυνη πλοκή, που εξελίσσεται ράθυμα, προβλέψιμα και με στόχο την εύκολη συγκίνηση.

Το Ταλέντο

Η απουσία σκηνοθετικής τόλμης και η επιλογή αφηγηματικών ευκολιών μεταφράζονται σε μια ακίνδυνη πλοκή, που εξελίσσεται ράθυμα, προβλέψιμα και με στόχο την εύκολη συγκίνηση.

Το Ταλέντο - εικόνα 1

Πριν από ένα χρόνο οι Γάλλοι έπαθαν ένα μικρό σοκ, καθώς είδαν το ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο να περνά στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών για πρώτη φορά στην ιστορία του. Πολλοί αναρωτήθηκαν εύλογα μήπως τελικά, έπειτα από δεκαετίες συνύπαρξης με μετανάστες και πρόσφυγες, οι Γάλλοι είναι ρατσιστές. Την απάντηση προσπαθεί να δώσει η ταινία του Ιβάν Ατάλ («Η Γυναίκα μου είναι Ηθοποιός»), αλλά με απλοϊκούς όρους. Ο καθηγητής Δικαίου Πιέρ προσβάλλει τη φοιτήτριά του και μετανάστρια δεύτερης γενιάς Νεϊλά κι έτσι υποχρεώνεται από το πανεπιστήμιο να τη βοηθήσει σε ένα διαγωνισμό ρητορικής.

Από τη μία ο Πιέρ, ένα τυπικό δείγμα αυτάρεσκου, συντηρητικού αστού, και από την άλλη η Νεϊλά, μια «άγρια», ανυπάκουη νέα, συγκρούονται σε ένα στερεοτυπικό­ στόρι δύο ετερώνυμων χαρακτήρων που μαλακώνουν μόλις γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Δίχως σκηνοθετική τόλμη, ο Ατάλ προκρίνει τις αφηγηματικές ευκολίες έναντι ενός επί της ουσίας σχολίου για την πολιτισμική απόσταση των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα μια ακίνδυνη πλοκή, η οποία εξελίσσεται ράθυμα, προβλέψιμα και με στόχο την εύκολη συγκίνηση.

Γαλλία, Βέλγιο. 2017. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ταλέντο

Le Brio
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ιβάν Ατάλ

Ένας καθηγητής προσβάλλει την ώρα του μαθήματος μια φοιτήτρια και, για να επανορθώσει, τη βοηθά σε ένα διαγωνισμό ρητορικής στον οποίο συμμετέχει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.