Γκωγκέν

2

Υποτονική και άνευρη βιογραφία, η οποία αποκτά βάθος και κάποιο δραματικό ενδιαφέρον όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Γκωγκέν

Υποτονική και άνευρη βιογραφία, η οποία αποκτά βάθος και κάποιο δραματικό ενδιαφέρον όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Γκωγκέν - εικόνα 1

Η ισχυρότερη κινηματογραφική εικόνα που έχουμε για τον Γάλλο ζωγράφο Πολ Γκογκέν (1848-1903) είναι­ αναμφίβολα αυτή του βραβευμένου με Όσκαρ β΄ ρόλου Άντονι Κουίν στο «Lust for Life» (1956) του Βινσέντε Μινέλι. Με διαφορετική, λιγότερο εξωστρεφή ερμηνευτική προσέγγιση, ο Βενσάν Κασέλ ενσαρκώνει επίσης πειστικά τον διάσημο μετα-ιμπρεσιονιστή, ο οποίος νιώθει ασφυκτικά στο κομφορμιστικό για τις αναζητήσεις του Παρίσι του 1891. Χωρίς να έχει καταξιωθεί ακόμη ως εικαστικός πρώτης γραμμής, αποφασίζει να αφήσει πίσω την εξαμελή οικογένειά του και να ταξιδέψει στον Νότιο Ειρηνικό και στην Ταϊτή, με σκοπό να ψάξει την πνευματική καθαρότητα και μια καλλιτεχνική αναγέννηση. Θα βρεθεί σε έναν επίγειο παράδεισο, που όμως του επιφυλάσσει μια σειρά από εκπλήξεις, τις οποίες η δεύτερη ταινία του Εντουάρ Ντελίκ («Mariage a Mentoza») συναρτά με τον πολυνησιακό τρόπο ζωής και τις παρουσιάζει ως βαθιά και άλυτα μυστήρια για έναν (ακόμη και ανοιχτόμυαλο) Ευρωπαίο.

Ο Γκογκέν γοητεύεται από την απόλυτα δεμένη με τη φύση καθημερινότητα­ των Μαορί, την αποτυπώνει συναρπαστικά στους πίνακές του, οι οποίοι μετά το θάνατό του θα αναγνωριστούν ως μοντέρνα αριστουργήματα, δεν μπορεί όμως να καταλάβει πραγματικά και ουσιαστικά την ανιμιστική, «πρωτόγονη» φιλοσοφία (τα πνεύματα που καταλαμβάνουν την Τεχούρα) των Πολυνησίων. Παραμένει ένας σαγηνευμένος παρατηρητής, ένας ξένος, μια θέση που διατηρούσε, με διαφορετικό τρόπο βέβαια, και στη γαλλική πρωτεύουσα. Όλα αυτά σε μια ευπρεπή ως παραγωγή, εικαστικά γοητευτική, αλλά υποτονική και άνευρη βιογραφία, η οποία αποκτά βάθος και κάποιο δραματικό ενδιαφέρον λίγο πριν από το φινάλε (ανάμεσα σε δύο κόσμους, ο Γκογκέν συνειδητοποιεί πως δεν ανήκει τελικά σε κανέναν), όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Γκωγκέν

Gauguin
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 102 '
  • Εντουάρ Ντελίκ

Νιώθοντας ασφυκτικά στο κομφορμιστικό Παρίσι του 1891, ο ζωγράφος Πολ Γκογκέν αφήνει πίσω την εξαμελή οικογένειά του και ταξιδεύει στην Ταϊτή, αναζητώντας πνευματική καθαρότητα και καλλιτεχνική αναγέννηση. Θα βρεθεί σε έναν επίγειο παράδεισο, που όμως του επιφυλάσσει μια σειρά από εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/05/2024

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.