Happy Birthday

1,5

Δράμα χαμηλότονα ρεαλιστικό όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, αλλά σχηματικό, πομπώδες και διδακτικό όταν σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Happy Birthday

Η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά και τις αξίες του καθενός, σε ένα δράμα χαμηλότονα ρεαλιστικό όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, αλλά σχηματικό, πομπώδες και διδακτικό όταν σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Happy Birthday - εικόνα 1

Δράμα χαρακτήρων και ταυτόχρονα κοινωνικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η τρίτη ταινία του Χρίστου Γεωργίου («Κάτω­ Από τ’ Άστρα», «Μικρό Έγκλημα») εκκινεί από ένα σχηματικότατο συμβολισμό: η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ με τον οποίο έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο στα... οδοφράγματα, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά­ και τις αξίες του καθενός, χωρίς ο θεατής να έχει την παραμικρή αμφιβολία για την πιθανή κατάληξη αυτού του «εμφυλίου».

Διότι το σεναριακά παντελώς προβλέψιμο «Happy Birthday» αφήνει ελάχιστο χώρο στο φιλότιμο πρωταγωνιστικό δίδυμο (υποψήφιο στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) να αναδείξει μια αληθινή σχέση και οικεία συναισθήματα. Θυμίζοντας στο στήσιμό του ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’80, είναι μια χαμηλότονα ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, γίνεται όμως μια σχηματική, πομπώδης και διδακτική αλληγορία όταν σχολιάζει τις εθνικές κοινωνικές αντιθέσεις, στις οποίες έχουμε εγκλωβιστεί όχι για ταξικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς, αλλά για... ψυχολογικούς λόγους.

Ελλάδα, Κύπρος. 2017. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Happy Birthday

1,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 87 '
  • Χρίστος Γεωργίου

Η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά και τις αξίες του καθενός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.