Thelma

2,5

Έντονα αλληγορικό θρίλερ που xειρίζεται πρωτότυπα το είδος, ολοκληρώνει όμως άκομψα και βεβιασμένα το ψυχολογικό πορτρέτο που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει.

Thelma

Έντονα αλληγορικό θρίλερ που υποβάλλει έντεχνα μια αίσθηση μεταφυσικής απειλής. Χειρίζεται πρωτότυπα το είδος, ολοκληρώνει όμως άκομψα και βεβιασμένα το ψυχολογικό πορτρέτο που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει.

Thelma - εικόνα 1

Eίτε επιλέγει ένα φαινομενολογικό («Όσλο, 31 Αυγούστου») είτε ένα στιλιζαρισμένα μελοδραματικό («Ο Ήχος της Σιωπής») σκηνοθετικό ύφος, ο Γιόακιμ Τρίερ φέρνει πάντα μπροστά στο φακό του ήρωες με οικογενειακά προβλήματα και καλά κρυμμένα μυστικά. Το ίδιο και στην «Thelma», που ξεκινά με μια υποβλητική­ σκηνή, το καλά φυλαγμένο «κλειδί» της οποίας κάνει την εμφάνισή του λίγο πριν από το φινάλε: ένας πατέρας βγαίνει για κυνήγι στην παγωμένη φύση με τη μικρή του κόρη. Όταν εμφανίζεται μπροστά τους ένα ελάφι, εκείνος σηκώνει το όπλο, αλλά το στρέφει αργά προς την πλευρά του κοριτσιού και στέκει να το σημαδεύει σιωπηλός.

Λίγα χρόνια μετά η Θέλμα έχει γίνει μια ντροπαλή κοπέλα, η οποία αφήνει το σπίτι των θρησκόληπτων γονιών της για να σπουδάσει στο Όσλο. Αν και δυσκολεύεται να κάνει φίλους, σύντομα θα γνωρίσει μια συμμαθήτριά της, την Άνια, την οποία θα ερωτευτεί παρά τις επιφυλάξεις και τις ενοχές της. Παράλληλα όμως θα αρχίσει να βασανίζεται από έντονες επιληπτικές (;) κρίσεις, τις οποίες συνοδεύουν μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα.

Thelma - εικόνα 2

Όπως έχει αποδείξει ακόμη και στον σοβαροφανή «Ήχο της Σιω­πής», ο Γιόακιμ Τρίερ είναι­ ένας στιλάτος αφηγητής, ο οποίος εδώ χειρίζεται επιδέξια την κινηματογραφική σημειολογία του μεταφυσικού θρίλερ. Τα close ups, οι σιωπές, οι ονειρικές «εισβολές», τα πλονζέ (από ψηλά) πλάνα και όλες οι λεπτομέρειες (όπως τα απειλητικά κοράκια σε συνδυασμό με τους χορευτές που προσπαθούν να «πετάξουν») δημιουργούν μια ανοίκεια αίσθηση απειλής και ανησυχητικής εκκρεμότητας.

Από την άλλη, ο χαρακτήρας της Θέλμα γίνεται όλο και πιο περίπλοκος και αντιφατικός, ένας ζωντανός ψυχολογικός γρίφος. Ο συνδυασμός τους θα μπορούσε να είναι συναρπαστικός, αν ο Τρίερ δεν υιοθετούσε μια έντονα αλληγορική προσέγγι­ση, η οποία απλοποιεί κι εξηγεί (υπερβολικά) πολλά πράγματα προς χάριν μιας ανατρεπτικής στην όψη μα τετριμμένης στην ουσία της ιστορίας ενηλικίωσης και εις βάρος μιας­ τολμηρής μελέτης χαρακτήρα. Η οποία, αφού αποκαλύψει το μυστικό της, ολοκληρώνεται άκομψα και βεβιασμένα.

Νορβηγία, Γαλλία, Δανία. 2017. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Thelma

2,5
  • Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 116 '
  • Γιόακιμ Τρίερ

Η Θέλμα, μια ντροπαλή νεαρή κοπέλα, αφήνει το σπίτι των θρησκόληπτων γονιών της για να σπουδάσει στο Όσλο. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μια συμμαθήτριά της, τη στιγμή που θα αρχίσει να βασανίζεται από έντονες επιληπτικές (;) κρίσεις, τις οποίες συνοδεύουν μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".