Αβέβαιος Θρίαμβος

2

Δράμα εποχής που προδίδεται από τους υψηλούς (μελο)δραματικούς τόνους που δεν αφήνουν κανέναν από τους χαρακτήρες –και κατ’ επέκτασιν την ιστορία– να αποκτήσει στιβαρότητα και βάθος.

Αβέβαιος Θρίαμβος

Στο μέτωπο της Αραγονίας, το 1937, ο νεαρός αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Λουίς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα χωριό. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Καρλάνα, ερωμένη του προύχοντα της περιοχής που εκτέλεσαν οι αναρχικοί. Η επίσκεψη του παιδιού του και της συντρόφου του Λουίς τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους θα μετατραπεί σε θρυαλλίδα εξελίξεων, με τα καταπιεσμένα συναισθήματα και τα πάθη να ανάβουν φωτιές στα «παγωμένα» χαρακώματα της ενδοχώρας.

Αβέβαιος Θρίαμβος - εικόνα 1

Ο Ισπανός Αγκουστί Βιγιαρόνγκα συνεχίζει την κινηματογραφική ψηλάφηση των πληγών που άφησε πίσω του ο εμφύλιος στη χώρα του. Φέρνει για ακόμη μία φορά το ανθρώπινο δράμα σε πρώτο πλάνο, ενώ αφήνει στο φόντο την ιστορική «αλήθεια» της περιόδου. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί ως σεναριακή βάση το μυθιστόρημα του Καταλανού Χοάν Σάλες «Αβέβαιος θρίαμβος», το οποίο έχει για πρωταγωνιστή έναν αξιωματικό που έχει κολλήσει στο «απενεργοποιημένο» μέτωπο της Αραγονίας, όπου δεν πέφτει σφαίρα.

Τα χαλάσματα και οι σκελετοί αποτελούν το σκηνικό άλλης μιας υπέρ πάντων κινηματογραφικής μάχης του έρωτα απέναντι στο θάνατο, με τον Βιγιαρόνγκα να μπλέκει το πραγματικό (δημιουργία χαρακωμάτων, επαναστατημένη Βαρκελώνη) με το φανταστικό (σκηνικό κατεστραμμένου μοναστηριού, βόλτες-κουβέντες του Λουίς με τον κολλητό του Χούλι στα οδοφράγματα) για να συνθέσει ένα ερωτικό, υπαρξιακό παραμύθι τρόμου. Μόνο που εδώ οι αφηγηματικές ισορροπίες δεν κρατιούνται με επιτυχία –όπως στο «Μαύρο Ψωμί»–, αλλά παραδίδονται σε μη επαρκώς αιτιολογημένες σεναριακά πράξεις (η αλλαξοπιστία του Χούλι, οι αλλοπρόσαλλες αλλαγές συμπεριφοράς του Λουίς κ.λπ.), με τους υψηλούς (μελο)δραματικούς τόνους να μην αφήνουν κανέναν από τους χαρακτήρες –και κατ’ επέκτασιν την ιστορία– να αποκτήσει στιβαρότητα και βάθος.

Ισπανία. 2017. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Αβέβαιος Θρίαμβος

Incerta Gloria
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 116 '
  • Αγκουστί Βιγιαρόνγκα

Στο μέτωπο της Αραγονίας, το 1937, ο νεαρός αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Λουίς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα χωριό. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Καρλάνα, ερωμένη του προύχοντα της περιοχής που εκτέλεσαν οι αναρχικοί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.