Επιστροφή στο Μόντοκ

2

Η σκηνοθεσία του Σλέντορφ, βασισμένη στο θεατρικό στήσιμο, στα μακροσκελή διαλογικά μέρη και στη συνεχή προσπάθεια να πείσει για το πάθος που έζησαν οι δύο πρωταγωνιστές (χωρίς αυτό να γίνεται αισθητό), αποδυναμώνει την κινηματογραφική διάσταση της ιστορίας και την εγκλωβίζει στη λογοτεχνική της προέλευση.

Επιστροφή στο Μόντοκ

Ένας επιτυχημένος συγγραφέας επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για την προώθηση του νέου του βιβλίου και αναζητά τη γυναίκα με την οποία έζησε μια παθιασμένη μα σύντομη σχέση.

Επιστροφή στο Μόντοκ - εικόνα 1

Ο Γερμανός Φόλκερ Σλέντορφ (Όσκαρ για το «Ταμπούρλο») επιστρέφει στο λογοτεχνικό σύμπαν του συγγραφέα Μαξ Φρις, 26 χρόνια μετά τον «Ταξιδιώτη» με τον αξέχαστο Σαμ Σέπαρντ, κινηματογραφώντας το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Μακρύ Σαββατοκύριακο στο Λονγκ Άιλαντ (Μόντοκ)». Το απωθημένο ενός ανεκπλήρωτου έρωτα ταλαιπωρεί τον πρωταγωνιστή Στέλαν Σκάρσγκαρντ, ο οποίος επιστρέφει ως επιτυχημένος συγγραφέας στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε μια σφοδρή μα σύντομη σχέση που τον στοίχειωσε. Οι ενοχές για τα λάθη του και η ελπίδα για μια δεύτερη ευκαιρία τον ωθούν να συναντήσει ξανά τη μοναδική γυναίκα που ερωτεύτηκε ποτέ. Ο Σλέντορφ αντιπαραβάλλει την ολότελα διαφορετική πορεία τους –εκείνος δεν μεγάλωσε ποτέ, ενώ εκείνη είναι πια μια φτασμένη δικηγόρος– για να εξετάσει πόσο αναλλοίωτος παραμένει τελικά ο χαρακτήρας τους, παρότι μπορεί να έχει αλλάξει όλη τους η ζωή.

Η συνάντησή τους μετατρέπεται σε μια διαδικασία επούλωσης των πληγών και μια απόπειρα ικανοποίησης των απωθημένων, η φαντασία όμως σπάνια συμφωνεί με την πραγματικότητα. Βασισμένη στο θεατρικό στήσιμο, στα μακροσκελή διαλογικά μέρη και στη συνεχή προσπάθεια να πείσει για το πάθος που έζησαν οι δύο πρωταγωνιστές (χωρίς αυτό να γίνεται εντέλει πλήρως αντιληπτό), η σκηνοθεσία του Σλέντορφ αποδυναμώνει την κινηματογραφική διάσταση της ιστορίας και την εγκλωβίζει στη λογοτεχνική της προέλευση. Η ερμηνεία του Σκάρσγκαρντ και της Χος δίνει συναισθηματικό βάθος στην ταινία χάρη στη χημεία και την εμπειρία τους και αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο ατού της.

Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Επιστροφή στο Μόντοκ

Return to Montauk
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 106 '
  • Φόλκερ Σλέντορφ

Ένας επιτυχημένος συγγραφέας επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για την προώθηση του νέου του βιβλίου και αναζητά τη γυναίκα με την οποία έζησε μια παθιασμένη μα σύντομη σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.